Съдът на ЕС: Ограниченията в Унгария върху финансирането на НПО са незаконни

Съдът на ЕС: Ограниченията в Унгария върху финансирането на НПО са незаконни

Законът в Унгария, който задължава неправителствените организация (НПО) да декларират кои са чуждестранните им дарители, нарушава правилата на ЕС за защита на основните права на гражданите в блока. Това се казва в огласено в четвъртък решение на Съда на Европейския съюз, цитирано от Ройтерс.

"С налагането на задължение за регистрация, деклариране и публикуване за някои категории от организациите на гражданското общество, които пряко или косвено получават подкрепа от чужбина, Унгария е въвела дискриминационни и неоправдани ограничения както върху въпросните организации, така и върху лицата, които им оказват такава подкрепа", се казва в съдебното решение.

Унгарският закон за НПО е част от серия мерки на правителството в Будапеща срещу т.нар. външно влияние и е свързан с враждата му с американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос. Премиерът Виктор Орбан многократно е обвинявал гражданските организации, финансирани от Сорос, че се намесват в политиката на страната, в частност миграционната.

Приетият през 2017 г. закон изисква от всички НПО, които получават дарения от чужбина над определен лимит, да го декларират пред властите, след което информацията се публикува онлайн. Според европейския съд в Люксембург това нарушава правото за свободно движение на капитали, както и основни права в ЕС за зачитане на правото на личен и семеен живот, защита на личните данни и свобода на сдружавания.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа