Съдът на ЕС осъди Полша за сечта в Беловежката гора

Съдът на ЕС осъди Полша за сечта в Беловежката гора

Съдът на ЕС заяви, че Полша е нарушила европейските закони за опазване на околната среда с мащабната сеч в Беловежката гора, която е една от последните недокоснати гори в Европа, предаде Асошиейтед прес.

Според обявеното във вторник решение на съда със засилването на сечта в Беловежката гора Полша не е спазила задължението си да защитава природни обекти от особена значимост.

 

Варшава заяви, че сечта е била необходима за борба с разпространението на короядни бръмбари.

Природозащитници заявиха, че мащабната сеч унищожава хабитатите на редки животни и растения, нарушавайки разпоредбите. Миналата година те организираха протести и заведоха дело. По-късно Полша смени министъра на околната среда и спря сечта.

Съдия Марек Сафян нанесе удар по управляващата в Полша националистическа партия Право и справедливост (ПиС), заявявайки, че сечта в Беловежката гора застрашава много видове птици и насекоми, отбелязва Ройтерс, припомняйки, че ПиС е обвинена и в отслабване на върховенството на закона в страната.

"Очакваме подробностите по официалното решение на съда. Както беше обявено по-рано, Полша ще спази решението на Съда", заяви говорител на полското министерство на околната среда.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?