Съдът на ЕС подкрепя мерките, предприети от Литва срещу руската пропаганда

Съдът на ЕС подкрепя мерките, предприети от Литва срещу руската пропаганда

Литва е спазила законодателството на ЕС, като е въвела мерки срещу телевизия, разпространяваща руска пропаганда. Това е заключението на генералния адвокат на Съда на ЕС Хенрик Йое, предаде БТА.

Адвокатът се е произнесъл по решението на литовските власти да ограничат разпространението на телевизията "НТВ Мир Литва" само по кабел и в интернет срещу допълнително заплащане. През 2016 г. литовските власти са въвели ограничението за срок от 12 месеца.

В съобщение на Съда на ЕС се уточнява, че рускоезичният телевизионен канал се разпространява от дружество, регистрирано във Великобритания. Пояснява се, че през 2016 г. телевизията е излъчила предаване, в което са били отправени призиви за враждебност и омраза към Литва, Латвия и Естония на основата на националност.

В становището си адвокатът отбелязва, че властите във Вилнюс не са нарушили правото на ЕС за свободно приемане и препредаване на телевизионен сигнал от друга държава от Общността. Според него приемащата сигнала държава може да задължи дружествата за далекосъобщителни услуги да въведат мерки, оправдани от обществения интерес. По неговата оценка предприетите мерки не ограничават разпространението на въпросната програма, защото потребителите запазват законна възможност да я следят.

Взетите мерки са оправдани и съразмерни. Литва е предприела разумни мерки да защити информационното си пространство от руска пропаганда на фона на информационната война, на която са подложени балтийските държави, се посочва в становището. В съобщението се пояснява, че становището на адвоката ще бъде взето предвид при произнасянето на по-късна дата на решението по случая на Съда на ЕС.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?