Съдът на ЕС решава дали Великобритания може едностранно да се откаже от Брекзит

Съдът на ЕС решава дали Великобритания може едностранно да се откаже от Брекзит

Съдът на Европейския съюз започна във вторник да разглеждане въпроса дали Великобритания може едностранно да се откаже от Брекзит, предаде Ройтерс.

Въпросът е зададен в рамките на дело за постановяване на тълкувателно решение, започнато от група шотландски политици, които искат да знаят до каква степен Великобритания може сама да спре процеса по излизане от ЕС. Политиците изтъкват в искането, че член 50 от Договора за Европейския съюз не дава достатъчно детайли за подобна възможност, тъй като не се е очаквало някоя от страните членки да пожелае да напусне блока.

Очаква се Съдът на Европейския съюз да се произнесе по въпроса до няколко седмици, но има възможност разглеждането на делото да продължи и догодина.

Шотландските политици изтъкват като основен аргумент за започнатото от тях дело желанието си да покажат ясно, че има алтернатива на Брекзит.

"В навечерието на най-важното гласуване в съвременната история на Великобритания върху мнозина депутати се упражнява натиск да приемат, че няма алтернатива на Брекзит без сделка или на постигнатото от Мей споразумение", заяви Алин Смит, евродепутат от Шотландската национална партия, който е един от завелите делото.

Досега представители на институциите на ЕС многократно заявиха официално, че Великобритания може да оттегли искането си, но за да бъде взето предвид, това ново искане трябва да бъде подкрепено единодушно от останалите държави в ЕС.

Говорител на ЕК съобщи във вторник, че утре еврокомисарите ще вземат решение по искане за регистрирането на гражданска инициатива, свързана с въпроса за оттеглянето на Великобритания. ЕК трябва да прецени дали да разреши организиране на референдум в ЕС, озаглавен "Дали европейците искат британците да останат в ЕС или да го напуснат".

По-рано днес групата на Зелените в Европейския парламент уточни, че се очаква до края на годината Европейският съд да постанови решението си по възможността Великобритания да се откаже от искането да напусне ЕС. Зелените отбелязват, че решението на съда ще има решаващо значение за становищата на британския и Европейския парламент, които предстои да се произнесат по договореното между ЕС и Лондон споразумение. По техните думи всяка възможност ходът на събитията да се обърне трябва да бъде проучена.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа