Съдът на ЕС: Съпрузите в еднополовите бракове имат право на пребиваване

Съдът на ЕС: Съпрузите в еднополовите бракове имат право на пребиваване

Държавите в ЕС не са задължени да признават еднополовите бракове, които техни граждани са сключили в други страни, но трябва да зачитат правото на пребиваване на двойката. Решението е по делото, заведено от румънеца Адриан Коман.

Адриан Коман и американецът Робърт Хамилтън са живели в САЩ, но през 2010 година се местят в Европа и сключват брак в Брюксел. Белгийското законодателство позволява еднополовите бракове.

Две години по-късно двойката решава да се премести да живее в Румъния. Двамата подават искане за разрешение да работят и пребивават постоянно в Румъния. Молбата е основана на Директивата за упражняването на свободата на движение, която позволява на всеки съпруг на гражданин на ЕС да се присъедини към него в собствената му страна.

Румънските власти отказват с аргумента, че за тях Хамилтън не е съпруг на Коман, тъй като Румъния не признава еднополовите бракове.

Двамата обжалват решението пред съда и в крайна сметка делото стига до Конституционния съд (КС) на Румъния. Конституционните съдии също не могат да решат въпроса сами и изпращат въпрос до Съда на ЕС.

Съдът на ЕС посочва в решението си, че директивата не урежда правата на граждани от страни извън съюза. Не така обаче стоят нещата със самия Договор за функционирането на ЕС, който пряко предоставя на гражданите на ЕС основното право да се движат и да пребивават свободно на територията на държавите членки.

Съдът на ЕС посочва, че европейското законодателство използва понятието "съпруг", което е полово неутрално. Поради това то обхваща и съпруг от същия пол на гражданин на ЕС.

Съдът казва, че ако Румъния не позволи пребиваването на американеца, то така ще се нарушат правата и на румънеца, който е гражданин на ЕС.

Задължението за държава членка да признае правото на пребиваване не накърнява правото да се признаят или не еднополовите бракове, се казва в решението на Съда на ЕС.

"Подобно задължение за признаване единствено за целите на предоставянето на производно право на пребиваване на гражданин на страна извън ЕС не накърнява националната идентичност, нито застрашава обществения ред в съответната държава членка", се казва в решението, цитирано от пресцентъра на Съда на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа