Съдът на Европейския съюз осъди Унгария във връзка с миграцията

Съдът на Европейския съюз осъди Унгария във връзка с миграцията

Върховната съдебна инстанция на ЕС постанови, че Унгария не е спазила европейското право, защото не е предоставила възможност на нелегалните мигранти, които не е допуснала да влязат на нейна територия, да кандидатстват за убежище и ги е задържала незаконно в "транзитни зони" по границата си със Сърбия, предаде Асошиейтед прес.

Европейският съд посочи в решението си, че "Унгария не е изпълнила задължението си да осигури на практика достъп до процедурата за предоставяне на международна закрила" на тези хора и по този начин ги е оставила "без реална възможност да подадат заявление" за бежански статут.

Европейската комисия даде на съд Унгария заради закон, приет от Будапеща през 2015 г., когато в Европа влязоха над 1 милион мигранти, повечето от които бяха бежанци от Сирия и Ирак, пристигнали първоначално в Гърция с намерение да търсят убежище в Германия и Скандинавия.

Десетки хиляди от тях поеха по така наречения балкански път. Унгарското правителство, което е противник на миграцията, издигна огради с бодлива тел, за да не ги пусне в страната, и с мотива за "създала се заради масовата миграция кризисна обстановка" разшири използването на правни изключения, за да обособи две транзитни зони, в които бяха държани мигрантите.

Според комисията влизащите в Унгария хора са били принудително отвеждани там, системно са били задържани и им е било отказвано правото да кандидатстват за международна закрила.

В решението си Европейският съд, чието седалище е в Люксембург, посочи, че правото на хората да кандидатстват за убежище е "съществена стъпка" за предоставяне на убежище на тези, които бягат заради заплаха за живота и сигурността си, и че държавите членки на ЕС не могат неоснователно да бавят прилагането му.

"Държавите членки трябва да направят така, че засегнатите лица да могат да подадат заявление, включително и на границите, веднага щом декларират желание да го направят", заяви съдът.

Съдът допълни, че решението на Унгария да държи част от хората в транзитните зони (които впоследствие бяха премахнати), докато се разглеждат молбите им за убежище, "представлява задържане".

Унгария възприе много строг подход по въпроса за миграция и заяви, че националните държави трябва да имат контрол върху границите си. Премиерът Виктор Орбан неведнъж е казвал, че мигрантите от Близкия изток и Африка не бива да бъдат пускани в страната, за да се запази християнският характер на нейната култура.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?