Съдът на ООН: Израелската защитна стена е незаконна

Международният съд в Хага постанови, че защитната стената, която Израел изгражда през Западния бряг, е незаконна и не може да бъде оправдана от израелските съображения за сигурност.

Съдът определи конструкцията като "подстъп към анексия" и нарушение на палестинското право на самоопределение. Палестинците определят изграждането на стената като заграбване на земя от страна на Израел.

Решенията на съда в Хага нямат задължителен характер, но могат да послужат като база за действия на ООН.

Палестинският лидер Ясер Арафат приветства решението като "победа за палестинския народ" срещу изграждането на "расистката стена".

Израел обяви, че няма да приеме необвързващото съдебно решение и отново посочи, стената е необходима за защитата на израелските граждани.

В началото съдът отхвърли единодушно израелското възражение, че няма право да се произнася по въпроса, а после заяви, че стената може да стане постоянна и да наруши бъдещата граница между Израел и Палестина.

Съдът постанови Израел да разруши стената, да върне конфискуваната земя на палестинците и да ги компенсира за причинените вреди. Съдията, който прочете решението, заяви, че стената е в разрез със задълженията на Израел според международното хуманитарно право.

Съдът също така нарече израелските селища в палестинските територии нарушение на международното право.

Палестинците определиха съдебното решение историческо и заявиха, че ще искат санкция на ООН срещу Израел. Съединените щати заявиха, че съдът не е подходящо място за решаване на политически проблеми.
Няколко държави, сред които САЩ и Великобритания, бяха на мнение, че съдът трябва да стои настрана от въпроса за защитната стена и предупредиха, че с каквото и становище да излезе, може да повлияе на мирния процес в Близкия изток.

Един от 15-те членове на съда, американският магистрат Томас Бъргентал, се разграничи от всички констатации, взети от колегите му.

Съдът в Хага се произнесе по темата за защитната стена в Израел пет месеца след като бе сезиран от Общото събрание на ООН. Съдът отхвърли писмените аргументи на над 40 страни.

По-голямата част от 640- километровата стена е изградена на територия, която Израел е окупирал през 1967 г., а не по международно призната граница между Израел и Западния бряг.

Палестинците протестират, че мрежата от стени, огради и окопи отнема от техните земи и разделя тяхната общност, отделяйки хората от работните им места и училища.

Тази позиция бе подкрепена от решение на Върховния съд в Израел преди десетина дни, който нареди на правителството да премести трасето на 40-километров участък от стената близо до Ерусалим.

Израел твърди, че стената, чието изграждане започна през 2002 г., вече изпълнява функцията си да предпазва от самоубийствени бомбени атентати срещу израелците.

Споделяне

Още от Свят