Съдът най-накрая даде ход на делото срещу Волен Сидеров

Софийският градски съд (СГС) успя да даде ход на делото за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай срещу лидерът на "Атака" Волен Сидеров в понеделник. Политикът обаче не беше в съдебната зала, тъй като обвинението му не е тежко и не е длъжен да присъства лично.

Съдия Мариета Райкова даде ход на процеса, въпреки искането на защитата на Сидеров за поредно отлагане. Като аргумент бе посочено, че в искането за сваляне на имунитета на депутата е описан състав на хулиганство, който впоследствие е квалифициран в по-тежък.

По време на първото заседание по делото като частни обвинители бяха конституирани трима полицаи, станали свидетели на инцидента на варненското летище в началото на м.г. Никой от тях обаче не пожела да предяви финансови претенции срещу Сидеров.

Обвинителният акт срещу Сидеров бе внесен в съда още на 9 април м.г. Според прокуратурата лидерът на "Атака" и група негови съпартийци първо са се държали непристойно и обиждали френския културен аташе Стефани Дюмортие на борда на самолета от София за Варна.

Лидерът на "Атака" предизвика въпросния скандал, нападайки словесно Дюмортие. Той дори бе поискал от нея да се легитимира с документ за самоличност, тъй като не говорела на български.

Впоследствие Сидеров е продължил да крещи и обижда всеки, който му направи забележка, докато пътниците били извозвани с автобус от самолета до терминала на варненското летище. Потърпевш в случая се оказа Димитър Бахнев, когото политикът блъскал, обиждал и опитал да изрита и удари, става ясно от представените по делото доказателства. Накрая Сидеров е посегнал и на дошлия да го усмирява полицай Костадин Колев, твърди държавното обвинение.

Споделяне

Още от България