Съдът наложи 10 000 лв. гаранция на обвинен в изнудване адвокат

Състав на Софийски апелативен съд в петък пусна от ареста и наложи парична гаранция в размер на 10 000 лева на адвокат Георгий Ангелов, обвинен в изнудване. Адвокат Ангелов беше задържан в края на миналата година заедно със следователя от Четвърта столична следствена служба Христо Станчев заради изнудване на бизнесмен за 15 000 евро.

Апелативните съдии посочват, че може да се направи обосновано предположение, че Ангелов е извършил престъплението, за което го обвиняват. За това сочат събраните до момента доказателство, но според тях няма опасност той да извърши друго престъпление, както е приел съдът на първа инстанция, който остави Ангелов в ареста.

Според бизнесмена, по чиято жалба са заловени адвокатът и столичния следовател, двамата го изнудвали, за да се прекрати заведено срещу него дело за документна измама. Бизнесменът подал жалба в НСБОП на 12 декември, след което получил от службата белязани банкноти, с които да плати подкупа.

На 16 декември Станчев, Ангелов и бизнесменът се срещнали, като следователят и адвокатът получили 1000 лева депозит.

На една от срещите в кафене адвокатът и клиентът му седяли на една маса, а следователят на друга. След това извън заведението излезли адвокатът и следователят и се уговорили, че ще вземат парите. Приготвените вече 4 500 евро от НСБОП и дадени на бизнесмена били в ръцете на следователя и адвоката, когато антимафиотите влезли в кафенето и ги арестували.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?