Съдът наложи възбрана върху право на строеж на Веселин Марешки

Съдът наложи възбрана върху право на строеж на Веселин Марешки

Варненският апелативен съд окончателно отказа да запорира имущество за над 13.6 млн. лева на фармацевтичния бос и неуспял кандидат-кмет на Варна Веселин Марешки, налагайки само възбрана върху ограничено вещно право на строеж на сграда в местността "Ален Мак".

Прокуратурата поиска обезпечителните мерки във връзка с разследването, по което Марешки е обвинен за изнудване на бизнесмена Асен Миланов. Според прокуратуратаобвиняемият е искал да принуди жертвата да му отчита месечно по 10 000 лева от оборота на пицарията "Ред хот пица".

За целта Марешки спрял захранването, съборил част от незаконно изградената тента и влязъл в сблъсък с общинаря Костадин Костадинов, който бил на мястото, за да защити Миланов. Според разследващите размерът на щетите възлизал на 14 802 лева.

"Отчитайки съразмерността между размера на поисканото от прокуратурата обезпечение (13 млн. и 600 хиляди лева), размера на наказанието, което законът предвижда и щетата, за която му е повдигнато обвинение (14 802 лв.), Апелативният съд във Варна стига до извода, че следва да бъде допуснато обезпечение чрез налагане на възбрана върху ограничено вещно право на строеж на Веселин Марешки", съобщиха от съда.

Магистратите приемат, че по случая са събрани достатъчно доказателства, уличаващи Марешки в изнудване. Освен това от март до май тази година, той се е освободил от своя движима и недвижима собственост, като прехвърлил на роднини дялове на повече от 100 свои търговски дружества, прехвърлил е и собствеността на свои имоти. Според апелативната инстанция тези действия могат да затруднят бъдещо изпълнение на осъдителна присъда или да възпрепятстват изпълнението ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?