Съдът наложи запор на имущество на раппевеца Ванко 1

Окръжният съд в Пловдив наложи запор върху имущество на раппевеца Ванко 1, съобщиха от съда в понеделник. Имотът се намира в пловдивското село Ягодово, като освен него са запорирани и два леки автомобила.

Наложената възбрана от съда е върху недвижим имот в с. Ягодово, с площ от 710 кв. м, заедно с построените в него двуетажна масивна жилищна сграда, едноетажна полумасивна жилищна сграда и стопанска постройка, собственост на малолетното дете на певеца. Наложен е запор и върху леки автомобили мерцедес и беемве.

Запорът е по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. На комисията е даден срок за предявяване на иска за отнемане на имуществото – два месеца от датата на влизане в сила на присъдата по образуваното наказателно дело, се казва в съобщението.

Иван Главчев, известен като Ванко 1, баща му Петър Главчев и братовчедът на Ванко Димитър Рачелов бяха признати за виновни от Пловдивския окръжен съд през 2003 г. за склоняване към проституция, като престъплението е извършвано на територията на Пловдив, Рим, Париж, Ница, Мадрид и Брюксел от началото на 1999 г. до март 2003 г.

Тогава рапърът получи 12 г. затвор, баща му - 5, а Рачелов – 10.  

През октомври 2006 г. Ванко 1 напусна килиите на пловдивския затвор след изменението на чл. 155 от Наказателния кодекс. С поправката, станала популярна като поправка “Ванко 1”, която е в сила от 13 октомври м. г., санкциите за склоняване към проституция се намаляват драстично. Така според ал. 3 на въпросния член наказанието от над десет години става пет години, и тъй като присъдата на рапъра все още не е влязла в сила, той е освободен, за да не бъдат нарушени гражданските му права.

Поправката в НК, предложена от депутати на левицата и довела до освобождаването на скандалния пловдивчанин, предизвика шумен политически дебат около поправките в НК, а от опозицията я определиха като най-голямата издънка на управляващите. Дори преди дни белгийският главен прокурор изрази недоумението си защо в България присъдите за сводничество се намаляват, след като във всички страни от ЕС те се увеличават. 

След като делото минава през трите инстанции на българското правораздаване, процесът е върнат за ново разглеждане в апелативния съд в Пловдив.

По време на заседанието на съда на 23 януари защитата поиска да се направи справка в масивите на МВР, че момичетата, които са свидетелствали с имената си, са били проститутки още отпреди да познават Ванко 1 и братовчед му. Съдът обаче отхвърли това искане.

Прокурорът по делото поиска от съда да бъде наложена максималната присъда от четири и половина години лишаване от свобода за двамата обвиняеми с мотива, че деянието, извършено от тях, е със сериозна обществена опасност. Така дори и да получат максималния размер на наказанието, двамата ще прекарат зад решетките около година и половина, тъй като вече имат “излежани” три години.

Ден по-късно, на 24 януари, съдът даде на Ванко 1 поисканата от прокуратурата присъда от четири и половина години.

Споделяне

Още от България