Съдът наложи запор за 1 млн. лева на Красьо Черния

Съдът наложи запор за 1 млн. лева на Красьо Черния

Софийският градски съд наложи запор върху имущество и банкови сметки за 1.05 млн. лева на Красьо Черния. Искането бе внесено от комисията "Кушлев", тъй като през юли 2009 година Красимир Георгиев бе обвинен за укриване на данъци в размер на 94 500 лева. Сегашният Закон за отнемане на имуществото, придобито по престъпен начин позволява подобно непропорционално запориране на имущество.

Казусът вече бе отнесен до Европейския съд по правата на човека в Страсбург, след като редица български граждани подадоха жалби срещу наложените им запори по подобен начин.

Срещу Красимир Георгиев се водят общо три дела – за лъжесвидетелстване, търговия с влияние и укриване на данъци. В момента той е подсъдим единствено за лъжесвидетелстване. Държавното обвинение твърди, че е излъгал прокурора Първолета Никова, че не познава магистрати покрай скандала с кадруването във Висшия съдебен съвет.

Комисията "Кушлев" е заявила пред съда, че има значително несъответствие между стойността на имуществото, придобито от Георгиев, и декларираните от него приходи. В допълнение се казва, че има основателно предположение, че то е придобито от престъпна дейност. Съдът приема мотивите без да е ясно как с укрити 95 000 лева, представляващи предмета на престъплението, са купени имоти за над 1 млн.

СГС запорира апартамент 185.50 кв.м в София, 3 паркоместа в столицата, 5 сгради върху терен от 4.1 дка в Шумен, 3 паркоместа, право на строеж на офис в Плевен, дялове от капитала на 4 търговски дружества и всички сметки на Красьо в български банки.

Според действащия закон делото за конфискацията им ще започне след влизане в сила на осъдителна присъда срещу Красьо за укриване на данъци. Ако бъде приет новият Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество, няма да се чака присъда, а след вече констатирано разминаване между доходи и имущество комисията "Кушлев" ще внася искането за конфискация.

Споделяне

Още по темата

Още от България