Съдът намали двойно паричната гаранция на Суджука от ГЕРБ

Съдът намали двойно паричната гаранция на Суджука от ГЕРБ

Софийският градски съд намали гаранцията на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов-Суджука от 45 000 лв на 20 000 лв. Основен аргумент е имотното състояние на обвиняемия, както и занижената оценка на взетата от него пастърма.

В края на юли прокуратурата повдигна шест обвинения на Мартинов. В това число влизат оказване на незаконна принуда на няколко души, закана за убийство и опит да осуети дело срещу бившия зам.-министър на финансите от кабинета "Сакскобургготски" Красимир Катев.

Основната част от обвиненията са свързани с изнудването на бизнесмена от Добрич, който от 2012 г. насам е бил принуждаван от Мартинов да върши различни услуги, за да не бъде "смачкан" бизнесът му.

Бизнесменът е бил принуден да даде на депутата четири тона суджук и 60 кг телешка пастърма и филе "Елена", които уж трябвало да стигнат до Бойко Борисов. Оценката не месните продукти бе 45 000 лв. Такава бе и определената от прокуратурата парична гаранция, за да остане Мартинов на свобода.

Преди ден авторът на сигнала срещу Суджука се оплаква от натиск срещу него и семейството му. Бизнесменът Кирил Костов твърди, че срещу него са започнали постоянни проверки от държавните институции, отделно е получил и заплахи за живота си.

"На 27 юли в обекта при съпругата ми сядат като клиенти служители на НАП, обслужени са, платили са си сметката с касов бон, всичко нормално. Впоследствие се представят като служите ни НАП, каквито са, и започват проверка”, разказа той пред бТВ.

По думите му проверката е приключила без констатирани нарушения. След това обаче веднага е започнала нова проверка, този път на него и съпругата му като физически лица. Костов изключа проверките да са случайност.

"Живко Мартинов твърди, че директорката на НАП-Варна е негово назначение, имат и други позиции, шефът на ревизиите има близки отношения с него и ред други високопоставени служители на НАП контактуват с тия хора", казва бизнесменът.

От НАП казват, че проверките са по сигнал, който е получен преди Костов да стане свидетел на прокуратурата. Те отричат връзка между двете събития.

Споделяне

Още по темата

Още от България