Съдът намали гаранцията на Бобоков 100 пъти

Пламен Бобоков, Снимка: БГНЕС

Сто пъти намаля гаранцията на бизнесмена Пламен Бобоков след обжалването ѝ пред съда. По преценка на прокуратурата той трябваше да плати 1 млн. лв., за да остане на свобода. Съдът обаче не се съгласи с размера на сумата и я намали до 10 хил. лв. Наред с това установи, че по едно от обвиненията срещу Бобоков няма никакви доказателства.

Няма и намек

В момета Бобоков е обвиняем по две дела. Първото е за участие в организирана престъпна група заедно с брат му Атанас, бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков, ескшефа на плевенската РИОСВ Габриел Савов и още двама бизнесмени. Прокуратурата твърди, че чрез схема, ръководена от Живков, опасни отпадъци от завода на Бобокови "Монбат" са били заравяни на различни места в страната – край Плевен и София. По това дело Бобоков вече плати гаранция от 1 млн. лв.

Второто разследване срещу бизнесмена е заради комуникацията му с президентския секретар Пламен Узунов. Тя попадна у прокуратурата, след като предприемачът предаде доброволно телефона си. След това в рамките на месец разследващите пускаха на порции части от чатове между двамата. Стана ясно, че Узунов е изпратил на Бобоков решение на Върховния административен съд по казуса с либийския танкер "Бадр" преди то да бъде публикувано. Двамата разговарят и за назначения на посланици, както и за евентуално помилване на българин осъден в Румъния. Прокуратурата намери и друга връзка между Бобоков и Узунов. Оказа се, че фирмата на брата на президентския съветник има договор за 5 хил. лв. месечно с едно от дружествата на Бобокови.

В крайна сметка на Бобоков бяха повдигнати обвинения за това, че е получавал съобщения от сводката на военното разузнаване. Става дума за международни новини, предимно за Либия, както и за Украйна, взети от бюлетина на БТА и други новинарски агенции, пращани му от Узунов. По принцип тази информация е публична, защото е взета от източници със свободен достъп, но прокуратурата твърдеше, че е бил нарушен "оперативният интерес" на военното разузнаване.

Така той се оказа обвиняем за участие в престъпна група по едното дело и за участие в престъпен сговор, корупционно престъпление и подбудителство на Узунов да извърши длъжностно престъпление по второто.

Именно по последното му обвинение – в подбудителство съдът не намира никакви доказателства.

"Съдът не може да изведе извод дори за намек за такова действие от страна на обвиняемия Бобоков", пише в определението, с което се изменя гаранцията му.

За участие в престъпен сговор с Узунов съдът на пръв поглед намира доказателства, но с уговорката, че делото е в начален етап и трябва да се събират още.

Секретната информация не е секретна

Противно на твърденията на прокуратурата за нарушен оперативен интерес на военното разузнаване, именно работещите в службата твърдят, че всекидневната сводка не е секретна. Те уточняват, че става дума за "ежедневен обзор на преведена информация от открити чуждестранни източници".

"Действително тази информация е верифицирана за достоверност със сили и средства на службата, и представлява неин аналитичен продукт и следователно това е информация достъпна до всички граждани, но с по-голяма степен на достоверност. В свидетелските си показания, служителите са категорични, че информацията посочената от прокуратурата не е секретна и е събрана от явни източници. Посочват, че секретната информация се предоставя при строго определен ред. Тези факти се подкрепят и от събраните писмени доказателства, а именно приобщения правилник за работа на службата. Видно от приложените към жалбата извлечения от редица информационни агенции, тази информация е била и е налична и общодостъпна", посочва в определението си съдът.

Правилно, но прекалено много

Бобоков не трябва да лежи в ареста по делото с Узунов, смята съдът. В този смисъл прокуратурата правилно е преценила, че може да го освободи под гаранция. Размерът ѝ обаче е прекалено висок. В определението се посочва, че не е изследвано имущественото му състояние и освен това няма данни да се е опитвал да се укрие. Досега Бобоков се е явявал винаги, когато е бил търсен. Затова гаранцията му се намалява на 10 хил. лв. Решението не е окончателно.

Споделяне

Още по темата

Още от България