Съдът намали присъдата на машиниста за катастрофата край Калояновец

Съдът намали присъдата на машиниста за катастрофата край Калояновец

Пловдивският апелативен съд потвърди в сряда присъдата срещу помощник-машиниста Христо Тиляшев за причиняване на катастрофата на гара Калояновец през юли 2014 г., но в същото време я намали от шест на пет години.

При инцидента загина машинистът на влака и бяха ранени четирима души.

Магистратите не приеха твърдението на подсъдимия, че причина за произшествието е внезапна промяна на светлинната сигнализация преди навлизането в гарата.

Разпитани бяха двама полицаи, които разговаряли с подсъдимия веднага след инцидента и той разказал, че преди катастрофата преглеждал книжката за разписанието. Опитал се е да реагира едва когато колегата му извикал, че преминава входният семафор с над сто километра в час при разрешени четиридесет.
 
По делото е установено, че от страна на ръководител-движение на гара Калояновец не са допуснати нарушения при подготовката на маршрута за преминаване на влака, пътуващ от София за Варна. Пред пловдивския съд за пръв път беше разпитан диспечерът, отговарящ за района, в който е станало произшествието. Той заяви, че своевременно е уведомен за коловоза, на който ще бъде приет влака, с оглед моментното техническо състояние на една от стрелките на гарата. Безопасната подготовката за преминаването на композицията е започнала още преди тя да потегли от предишната гара Михайлово.
 
Шест експертизи внимателно са изследвали състоянието на трасето и светлинната сигнализация, а също така и показанията на записващата скоростомерна лента на локомотива. Вещите лица повторно бяха изслушани от съда. Те потвърдиха, че не са установили несъответствия между позициите на гаровите стрелки, състоянието на пулта за тяхното управление и показанията на семафорите.

Споделяне

Още от България