Съдът намали присъдата на Йосиф Йосифов – Йоско и на бившия депутат Тома Томов

Софийският апелативен съд (САС) намали от осем на шест години затвор присъдата на Йосиф Йосифов - Йоско за причинена от него катастрофа, която доведе до смъртта на двама души, съобщиха в понеделник от пресцентъра на съда.

Рано сутринта на 2 март 2011 г. управляваният от Йосифов джип влезе с висока скорост в насрещното движение на столичния бул. "Пушкин" в кв. "Бояна" и удари челно кола. От удара загинаха двама мъже на 31 и 54 години, а други двама бяха ранени. Полицията установи, че Йосифов е карал джипа с висока скорост след употреба на алкохол.

По време на процеса Йосифов се придвижваше в инвалидна количка и представи свидетелство от ТЕЛК, че е безвъзвратно парализиран след катастрофата. Няколко месеца по-късно обаче той бе сниман и показан от медиите, че може да ходи. През февруари Софийският градски съд постанови 8 години затвор за Йосифов, както и да плати 680 000 лева обезщетения на близките на загиналите и на двамата пострадали.

Апелативният съд потвърди наложените от първата инстанция обезщетения.

Според втората инстанция присъдата е намалена, защото прокуратурата е допуснала пропуски и нередности в обвинителния акт. Съдът прие, че при движение с разрешената за градски условия скорост и двата автомобила са имали техническата възможност да спрат аварийно или да избегнат удара чрез спасителна маневра.

Срокът за обжалване на присъдата е 15 дни.

В същия ден Софийският апелативен съд (САС) намали и присъдата на бившия депутат Тома Томов на три години условно с три години изпитателен срок. Томов беше осъден ефективно на пет години лишаване от свобода от Софийския градски съд. Той е подсъдим, че в края на 90-те години като прокурор в Оряхово е взел 500 долара подкуп, за да спре разследване.

Ефективната присъда на бившия заместник районен прокурор на Оряхово Димитър Викентиев също е изменена от САС на три години условно.

Викентиев е признат за виновен за това, че е изтръгнал неправомерно показания от свидетел. Бившият ръководител на следствието в Оряхово Цецко Кривачков, който е признат за виновен като съучастник на другите двама подсъдими, също получава от условна присъда от три години.

Решението може да обжалва пред Върховния касационен съд.

Споделяне

Още от България