Съдът намали присъдата на Йосиф Йосифов – Йоско и на бившия депутат Тома Томов

Софийският апелативен съд (САС) намали от осем на шест години затвор присъдата на Йосиф Йосифов - Йоско за причинена от него катастрофа, която доведе до смъртта на двама души, съобщиха в понеделник от пресцентъра на съда.

Рано сутринта на 2 март 2011 г. управляваният от Йосифов джип влезе с висока скорост в насрещното движение на столичния бул. "Пушкин" в кв. "Бояна" и удари челно кола. От удара загинаха двама мъже на 31 и 54 години, а други двама бяха ранени. Полицията установи, че Йосифов е карал джипа с висока скорост след употреба на алкохол.

По време на процеса Йосифов се придвижваше в инвалидна количка и представи свидетелство от ТЕЛК, че е безвъзвратно парализиран след катастрофата. Няколко месеца по-късно обаче той бе сниман и показан от медиите, че може да ходи. През февруари Софийският градски съд постанови 8 години затвор за Йосифов, както и да плати 680 000 лева обезщетения на близките на загиналите и на двамата пострадали.

Апелативният съд потвърди наложените от първата инстанция обезщетения.

Според втората инстанция присъдата е намалена, защото прокуратурата е допуснала пропуски и нередности в обвинителния акт. Съдът прие, че при движение с разрешената за градски условия скорост и двата автомобила са имали техническата възможност да спрат аварийно или да избегнат удара чрез спасителна маневра.

Срокът за обжалване на присъдата е 15 дни.

В същия ден Софийският апелативен съд (САС) намали и присъдата на бившия депутат Тома Томов на три години условно с три години изпитателен срок. Томов беше осъден ефективно на пет години лишаване от свобода от Софийския градски съд. Той е подсъдим, че в края на 90-те години като прокурор в Оряхово е взел 500 долара подкуп, за да спре разследване.

Ефективната присъда на бившия заместник районен прокурор на Оряхово Димитър Викентиев също е изменена от САС на три години условно.

Викентиев е признат за виновен за това, че е изтръгнал неправомерно показания от свидетел. Бившият ръководител на следствието в Оряхово Цецко Кривачков, който е признат за виновен като съучастник на другите двама подсъдими, също получава от условна присъда от три години.

Решението може да обжалва пред Върховния касационен съд.

Споделяне
Още от България

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?