Съдът намали с 5 г. присъдата за атентата срещу Алексей Петров

Алексей Петров, снимка БГНЕС

Софийския апелативен съд (САС) осъди на 10 години затвор украинеца Роман Логвиненко, който е подсъдим за атентата срещу бизнесмена Алексей Петров. Това е намаляване с пет години на присъдата, които бе произнесена от първата инстанция.

Според въззивния съд Логвиненко не е имал толкова важна роля в покушението, както е преценил Софийският градски съд. Неговото участие в заговора за убийство е било в по-малка степен от това на останалите заподозрени - Артьом Темпински, Максим Чорний и Йемен Балков, поради което я намали на 10 години затвор.

"Съдът не е обсъдил конкретната степен на участие на подсъдимият Логвиненко, чиято отговорност е ангажирана само като помагач в престъплението", се казва в мотивите на апелативния съд.

Логивненко е оправдан по обвиненията, че е набавил оръжията и леките автомобили за групата, както и че давал разяснения на останалите от бандата. Други хора са участвали активно в наблюдението на адреса и набавянето на средствата за покушението.

Съдът допълва, че 10-годишната присъда съответства и на влошеното здравословно състояние и на множеството заболявания на украинеца. Той страда от хроничен вирусен хепатит "С" в средно тежка форма с преход към цироза на черния дроб, разширени вени, срастване органите на коремната кухина, хроничен трахеобронхит и лека дихателна недостатъчност заради деформация на трахеята.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Ако присъдата бъде потвърдена, Роман Логвиненко ще трябва да изтърпи само още 5 години от наказанието си. Той се намира в ареста от 2015 година и срокът на предварителното задържане ще се приспадне от присъдата му.

Атентатът

Опитът за покушение се състоя сутринта на 29 октомври 2015 г. Тогава Темпински, Чорний и Балков завардили Алексей Петров пред къщата му в столичния квартал "Кръстова вада", смятат прокурорите. Между 8.30 и 8.40 часа Алексей Петров излязъл от дома си с бронирания си мерцедес, шофиран личният му шофьор.

На кръстовището в близост до къщата пътуващите в колата усетили два силни удара отдясно в предната част на автомобила. Ударите били предхождани от два силни гърмежа през интервал от около две секунди. В резултат на това предното стъкло на автомобила се спукало, стъклото на предната дясна врата се счупило и отломка от стена на сграда паднала и ударила автомобила в задния ляв калник.

Защитните системи на мерцедеса се включили и тя изпуснала димна завеса. Колата обаче все още можела да се движи и шофьорът на Петров побързал да се махне от мястото. След поредица от маневри из квартала той успя да я върне в гаража на дома на Петров.

Според прокуратурата ключовата следа по делото е един телефон номер. Той е ползван от Логвиненко при покупката на колата, а после е ползван и при организацията на опита за убийство на Петров и за бягството на тримата от от местопроизшествието.

Според прокуратурата Артьом Темпински и Максим Чорний са стреляли два пъти по автомобила на Петров с гранатомети. Групата имала за помагачи Роман Логвиненко и Йемен Балков, твърди прокуратурата.

Споделяне

Още от България