Съдът напълни ареста с митничари, спедитори, наркопласьори и сводници

Двама от прочулите се напоследък трима митничари Георги Георгиев – Пурата, Радослав Живков - Джими и Ивайло Разложки - Тихия ще поостанат в ареста. Във вторник Софийският градски съд отсъди Живков, Разложки и още трима души да бъдат постоянно задържани. Те са обвинени в контрабанден внос на GSM-апарати и дрехи през митницата на софийското летище. Георги Георгиев не се яви пред магистрати, защото срещу „подписка” той постъпил в болница малко преди ареста на групата.  

Освен двамата митничари зад решетките са Григор Тотев, Велислав Нешов и Стоян Петров. Те работели в спедиторската фирма „Политурс”, която според антимафиотите извозвала нелегалната стока.

Георги Георгиев и Радослав Живков нашумяха с автопарка си за милиони. Докато се радвали на луксозните возила, двамата били на държавна заплата от по 300 лв. в митниците.

Изтъквайки, че разследването е в начална фаза, в закрито заседание магистратите намериха достатъчно доказателства за задържането на петима. Мотивировката бе, че на свобода те могат да извършат престъпление, но не и да се укрият.

Преди началото на заседанието защитата заяви пред журналистите, че обвинението е с неясна формулировка, докато прокурорът счита, че може да се направи „обосновано предположение” за вина. Прокурорът потвърди вчерашното мълчаливо признание на висши полицейски началници, че няма данни за покровителстване на контрабандата. „Възможно е обаче в хода на разследването да се установят и такива”, загатна той.    

След решението на съда, което подлежи на обжалване, адвокатите заявиха, че по време на заседанието не са представени никакви доказателства, а използваните специални разузнавателни средства трябва да се включват в делото.   

Също във вторник, но в Русе, окръжният съд излезе с решение за постоянно задържане на шестима от седемте обвинени в разпространение на наркотици и сводничество.

Най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", е за лидера на групировката Пламен Кирилов, за Симеон Симеонов, Павлин Мутафов, Калоян Костов, Милен Маринов и Станимир Стоименов, предаде БТА.  

„Богатото" съдебно минало на част от задържаните и тежестта на обвинението, за което са предвидени от 5 до 15 години затвор, бяха достатъчни на съда.

Седмият - Цветелин Цонев, не е добре здравословно и се отърва в "домашния  арест".

Русенската група бе разбита на 23 юни, а полицията иззе пистолет, две пушки, ръчна граната, антични ценности с голяма стойност, 6 килограма марихуана, 150 грама хероин, 60 грама амфетамини, голям брой мобилни телефони и SIM-карти.

Споделяне

Още по темата

Още от България