Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съдът нареди КЗК да провери как кредиторите на "Булсатком" са станали акционери

0 коментара
Съдът нареди КЗК да провери как кредиторите на "Булсатком" са станали акционери

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще трябва да се произнесе дали е извършена концентрация при промяната в контрола над капитала на "Булсатком" при преобразуването на кредиторите на дружеството в негови акционери през 2019 г. и дали необявяването на тези намерения и искане на разрешение от антимонополния орган представляват нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Определението на Административния съд София - област от 5 януари обаче може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Административният съд се произнася в полза на един от основателите на "Булсатком" Пламен Генчев, който е мажоритарен акционер в дружеството до момента, в който кредиторите на дружеството поемат контрола върху сателитния оператор през регистрираното във Великобритания "Булсатком Инвестмънт Лимитед". Неговата претенция е, че тогава те е трябвало да поискат одобрение от КЗК, което не са направили, поради което е незаконно и решението им да продадат компанията на бизнесмена Спас Русев, който в момента е част от "Виваком". Неговата фирма също все още не е поискала одобрение от КЗК, така че реално сделката е на трупчета.

Още месец преди сделката със Спас Русев Пламен Генчев внася в КЗК искане да се извърши проверка дали не са нарушени изискванията за одобряване на трансформацията на кредиторите в акционери. Комисията обаче отказва да извърши такова разглеждане без да посочи никакви мотиви. В краткото писмо до Генчев, че няма да разгледа искането му, комисията посочва единствено, че няма основание за производство по реда на самосезирането. Комисията обаче всъщност е сезирана, а Пламен Генчев предоставя детайлен анализ и визуални схеми на фактическата смяна на контрола върху оператора.

Писмото за отказа за производство е подписано еднолично от председателя на КЗК Юлия Ненкова, а такива решения се взимат в закрито заседание от пълния състав на комисията.

Съдът постановява, че задължително трябва да има мотиви за отказ.

Освен това съдът служебно проверил и не открил данни за наличието на акт или каквото и да било съобщение по повод отправеното искане за образуване на производство на основание, а КЗК е длъжна да направи това в електронния си регистър.

Това се случва на фона на воденото дело за несъстоятелност на "Булсатком" от дружествата "Розенфелд и Ко" и "БГ топ мюзик" в Софийския градски съд заради дългове на "Булсатком" към тях, към което се присъединява Пламен Генчев. В сателитния оператор оператор в началото на декември бе назначен временен синдик, който да следи сделките на сегашното ръководство на дружеството, тъй като съмненията са за разпиляване на имуществото на оператора. За 18 януари бе отложено делото на СГС по иска за несъстоятелност.

"Корупцията в КЗК и Спас Русев се сблъскаха с правосъдието", написа във Фейсбук Първан Първанов, един от адвокатите на Пламен Генчев

Той обяснява, че определението отменя отказа на КЗК да започне разследване на въпроса как точно обезпечените кредитори на "Булсатком" (сега мажоритарни акционери), въобще са придобили акциите от създателя на Булсатком Пламен Генчев през август 2019 г., тъй като същите никога не са уведомявали КЗК за смяната на контрола, и дори понастоящем продължават да се разпореждат с компанията, без да са получили разрешение за концентрация, в грубо нарушение на ЗЗК.

"Това са същите тези обезпечени кредитори/мажоритарни акционери, които продължават да отказват да изпълнят задължението да прехвърлят акциите на Булсатком на Пламен Генчев по упражнената от него Кол Опция за обратно изкупуване, по която той им плати 100.2 м. евро. Това са същите тези кредитори, които, за да предотвратят заповед на международния арбитражен съд в Лондон, в който Пламен Генчев ги съди да му предадат платените им акции, инсценираха производство по администрация във Великобритания, но случайно забравиха, че са длъжни по закон да подадат искане за несъстоятелност и на "Булсатком" ЕООД в България. Това естествено не остана скрито от необезпечените кредитори, които веднага си потърсиха правата по законния ред и направиха искане за откриване на процедура по несъстоятелност срещу "Булсатком" ЕООД", пише още Първанов.

Според него игрите на кредиторите/мажоритарни собственици са довели до изкуственото въвличане на компанията в производство по несъстоятелност и припомня, че в опеделението си Апелативният Съд в София за налагане на временен синдик "изрично констатира машинациите на кредиторите/акционерите с дълга им към "Булсатком", който платените от Пламен Генчев 100.2 м. евро изплащаше напълно, но те отказвайки да ги приемат обрекоха "Булсатком" ЕООД на несъстоятелност".

По думите му цялото това криене на необходимостта от решение за концентрацията при трансформацията на кредиторите в акционери е "защото КЗК трябва да разреши на Спас Русев да придобие "Булсатком" от същите тези кредитори, които незаконно са променили контрола без да получат разрешение и КЗК е длъжна първо да разследва подадените данни в сигнала на Пламен Генчев като преюдициални на въпроса дали самия Спас Русев може да придобие "Булсатком".

"Съответно, кредиторите/мажоритарни собственици и Спас Русев "уреждат" КЗК да "оправи" този проблем, като откаже да разследва сигнала на Пламен Генчев. За да няма никакви следи (1) КЗК "забравя" да изпълни задължението си да публикува на уебсайта си отправения сигнал от Пламен Генчев, каквото е нейното задължение по закон; (2) отказва да разследва в половин страница и без да посочва мотиви за това", пише още Първанов в социалната мрежа.

"Разбира се, преди да ѝ се наложи да си изсмуква нещо от пръстите, КЗК (под давление на своите спонсори) ще обжали пред ВАС, където делото ще бъде разпределено не от кой да е, а от самият председател Чолаков (т.е. от мафията)", допълва той.

"В конкретния случай, корупцията в КЗК (освен, че показва пълната абдикация на държавата от задълженията ѝ да прилага закона) ще доведе и до монополозация на ТВ и интернет пазара, която ще даде на "Виваком" абсолютен пазарен контрол. Всеки трезв наблюдател знае, че при нивата на потентност на българската администрация и пазар, веднъж забъркани, тези яйца нямат отбъркване", смята още адвокатът, според когото председателката на антимонополната комисия Юлия Ненкова незавабно трябва да бъде сменена.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.