Съдът нареди на БЕХ да разсекрети анализите на HSBC за АЕЦ "Белене"

Съдът нареди на БЕХ да разсекрети анализите на HSBC за АЕЦ "Белене"

Софийският административен съд нареди на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), респективно на Министерството на икономиката и енергетиката или Министерския съвет, да се разсекретят всички анализи и оценки на наетата от правителството на ГЕРБ британска банка HSBC за рентабилността на бъдещата АЕЦ "Белене". На тяхна база трябваше да се вземе окончателното решение дали да се строи ядрената централа, но кабинетът на Бойко Борисов не дочака окончателния доклад на консултанта и в края на март 2012 г. реши да спре проекта.

В края на април 2012 г. икономическото министерство публикува 20 страници от дългоочаквания анализ на HSBC на английски език с разиграни сценарии за цената на централата при различни структури на финансиране, времето за изплащането ѝ и цената на произвежданата от нея електроенергия според различните политики, провеждани от правителствата до 2050 г. десет от страниците бяха графики и таблици, без обаче да става ясно как се е стигнало до въпросните разчети, според чийто най-оптимистичен сценарий АЕЦ "Белене" щяла да струва 10.350 млрд. евро, а произвежданият от нея ток - около 75 евро на мегаватчас.

В началото на 2013 г. в "Болканлийкс" изтекоха справки от доклада на HSBC за извършени плащания по ядрения проект, но целият анализ на британците остана таен. Партия НСДВ поиска от БЕХ изготвените от британците документи по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), но те ѝ бяха отказани с мотива, че съдържат "конфиденциална" информация. НДСВ подаде жалба срещу енергийния холдинг и след като делото бе прекратено в началото на тази година заради недопустимост на иска на партията, по-късно то бе пренасочено за разглеждане и на 24 юли 2013 г. Софийският административен съд (САС) е излязъл с решение, според което БЕХ е длъжен да предостави достъп до обществена информация за всички разработки, оценки и доклади на HSBC относно икономическите параметри, свързани с изгражданите на АЕЦ "Белене", съобщиха от НДСВ в понеделник.

Съдът не е съгласен с мотива на холдинга за отказ на обществената информация, че БЕХ не е публично правна организация по смисъла на закона за достъп до информация, както и че исканата информация е конфиденциална по силата на договора с консултанта.

Решението на САС обаче може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд и от "Българския енергиен холдинг" заявиха пред Mediapool, че ще се възползват от това свое право.

Магистратите оспорват отказа на БЕХ да даде всички документи от работата на HSBC, която бе наета през април 2011 г. срещу 2 млн. евро, с мотива "конфиденциална” информация, тъй като в ЗДОИ липсва такава дефиниция и съответно наличието на клауза за търговска тайна не е между предвидените основания за отказ.

"Няма данни исканата информация да засяга интересите на трети лица и да няма тяхно изрично писмено съгласие за предоставяне, освен в случаите на надделяващ обществен интерес", пише в решението на САС. Съдът постановява още, че "не представляват "производствена или търговска тайна" факти, информация, решения и данни, свързани със стопанска дейност, чието запазване в тайна е в интерес на правоимащите, но е налице надделяващ обществен интерес от разкриването ѝ".

Магистратите също така посочват, че БЕХ е задължен субект по смисъла на ЗДОИ и исканата информация има характер на обществена такава.

От НДСВ коментират, че ако решението на САС бъде потвърдено и от Върховния административен съд, то ще промени основно досегашната съдебна практика, според която БЕХ не бе публично правен субект, задължен да дава достъп до обществена информация. "Така ще се срине юридическата преграда, зад която се криеха тайните на най-важния отрасъл в българската индустрия – енергетиката", посочват от партията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес