Съдът нареди на ДКК да каже как харчи 500-те млн. лв. за язовирите

Съдът нареди на ДКК да каже как харчи 500-те млн. лв. за язовирите

Съдът нареди на Държавната консолидационна компания (ДКК) да каже как се харчат 500-те млн. лв. за ремонт на 182 опасни язовира.

Информацията за това, предоставяна от Министерство на икономиката, което е принципал на ДКК, е изключително оскъдна. До момента от ведомството на министър Емил Караниколов е съобщено единствено, че към началото на 2020 година са похарчени около 2.5 млн. лв. при ремонта 7 язовира.

Решението ДКК да разбули тайната за отпуснатите на компанията от държавата 500 млн. лв. през лятото на 2018 г. е на Административен съд София-град. (АССГ). Делото е образувано по жалба на изданието "Капитал" срещу мълчаливия отказ на ДКК за достъп до информация със съдействието на адвокат Стефан Ангелов от Програма "Достъп до информация" (ПДИ).

Запитването бе дали ДКК е възложила ремонти на язовири на друга организация или дружество и какви са документите свързани с това. Пита се още каква е сумата, която е прехвърлена от ДКК на другото дружество и кои са започнатите ремонти към момента на запитването - 17 януари.

Тезата на най-тайното дружество в държавата, което се отчита единствено пред Караниоков, е че сключването на договори, свързани с ремонти на язовири, не е обществена информация.

С решение от 17 юли 2020г. съдия Десислава Корнезова от АССГ постановява обаче, че мълчанието е незаконосъобразно и информацията трябва да бъде предоставена.

Към февруари язовирите с открити строителни площадки са 45, а реални строителни дейности има по седем. С ремонта им се занимава държавното дружество "Монтажи".

Държавната компанията беше ангажирана и с изграждането на помпената станция при село Мало Бучино и 13.5 км довеждащ водопровод от селото до ВиК мрежата до Перник за 30 млн. лв., с което се осигури вода на града по време на водната криза тази година.

Тъй като фирмата няма капацитет да извършва дейност за 500 млн. лв. най-вероятно тя превъзлага изпълнението на поръчките по модела за доставка на материали и техника на компании от частния сектор по неясно какви критерии. По същия модел работи и държавната "Автомагистрали", която получи близо 3 млрд. лв. от държавата за строежа на магистрала "Хемус" (София-Варна) и укрепването на свлачища.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?