Заради отлагането на делото срещу Октай Енимехмедов

Съдът нареди принудителното довеждане на Ахмед Доган

Водят Енимехмедов в съда, сн. БГНЕС

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган се постави в ситуация да бъде принудително доведен в съдебната зала, след като не се яви в сряда като свидетел по делото срещу Октай Енимехмедов. Председателят на съдебния състав на Софийския градски съд Пенка Велинова не даде ход на делото срещу подсъдимия за опита за покушение срещу Доган заради отсъствието на предполагаемата жертва.

Доган е бил редовно призован, но не е посочил уважителни причини за неявяването си, поради което съдът разпореди принудителното му довеждане, стана ясно по време на заседанието. Принудителното довеждане ще се състои, ако Доган не даде мотиви за отсъствието си. Той може и да обжалва съдебното разпореждането за принудително довеждане.

Призовката на Доган е връчена на 9 август на охраната в "сараите" на Доган в "Бояна". Председателят на съдебния състав допълни, че почетният лидер на ДПС не е спазил и срока, в който може да направи искане да бъде конституиран като частен обвинител и граждански ищец по делото. Поради тази причина той остава единствено свидетел.

Делото бе отложено за 24 септември.

Извън залата братът на подсъдимия - Метин Енимехмедов, коментира, че се надява на справедливост, но не вярва в съдебната система. Той посочи, че семейството му в миналото се е сблъсквало със съдебната система и той самият е "останал потресен".

Според него брат му няма как да е виновен за опит за убийство, защото човек, планирал покушение, не би отишъл да го извърши с газов пистолет. Метин аргументира действията на брат си с разочарованието му от ДПС. Според него той е искал да покаже, че "Доган не е толкова голям". Метин допълни, че брат му иска сам да се представлява по време на процеса, но засега това му е било отказано.

"Брат ми иска сам да се представлява, но му казаха, че не може, затова желанието му е, някой от протестиращите срещу това правителство, ако има юридическо образование, дори и да не е имал досега дела, брат ми може да го наеме като адвокат", каза Метин Енимехмедов.

Октай Енимехмедов е обвинен за това, че на 19 януари е направил опит умишлено да убие Ахмед Доган по време на националната конференция на ДПС. Той три пъти се е опитал да произведе изстрели с насочван от близко разстояние газов пистолет към главата на Доган, заявяват от прокуратурата.

Институцията смята, че престъплението е извършено умишлено и е останало недовършено по независещи от дееца причини - трикратното засичане на пистолета, оказана съпротива от Доган и намесата на делегата на конференцията Мустафа Сали Карадайъ.

Освен това Енимехмедов е обвинен и за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Причината е, че е прекъснал конференцията на ДПС.

За опита за убийство Наказателният кодекс предвижда затвор от 15 до 20 години, а за другите обвинения – затвор до 5 години.

През тази седмица се разбра още, че Софийската районна прокуратура все още не е разпознала кои делегати от конференцията на ДПС биха падналия на земята Енемехмедов, след като той беше разоръжен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?