Съдът назначи резервни защитници по знаково дело

Съдът назначи резервни защитници по знаково дело

Софийският градски съд (СГС) назначи резервни служебни защитници на всички подсъдими по делото за източването на пари от програма САПАРД. Това стана в четвъртък на заседание по процеса, по който обвиняеми са Марио Николов, съпругата му Мариана Николов и още седем души.

Това дело е първото от така наречените ″знакови″ за съдебната ни система дела, по което се прилагат приетите неотдавна промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Според промените съдът назначава служебен защитник в случаите, когато адвокатът на обвиняемия не може да се яви на насрочени от съда заседания. Така се премахва практиката защитниците да проточват дела с оправданието за друга служебна заетост.

Конкретната причина мярката да се приложи от съда в четвъртък беше неявяването на адвоката на Марио Николов, който е подал молба, че е ангажиран по дело в Бургас. Защитникът на бизнесмена - Менко Менков - беше глобен с 500 лева, а заради отсъствието му, което наложи отлагане на делото, ще бъде сезирана Дисциплинарната комисия на Софийската адвокатска колегия.

СГС определи пет следващи дати за съдебни заседания по делото между 17 и 23 юни. Дотогава в закрито заседание съдът ще се произнесе по всичките 21 искания, направени от защитата на заседанието в сряда.

Почти всички адвокати на подсъдимите са ангажирани за определените от съда дати в следващите дни. Това също е една от причините да бъдат назначени резервни защитници.

В съдебната зала Марио Николов бе в добро настроение за разлика от вчера, когато нервите му не издържаха и той се разплака пред съдебния състав и присъстващите в залата.

Обвинението на прокуратурата към деветимата подсъдими е, че като организирана престъпна група чрез използване на документи с невярно съдържание без

правно основание в периода 2002 - 2005 г. са получили субсидии по програма САПАРД за около 14 млн. лв. Това е станало чрез закупуването на машини за месопреработка от чужбина. Машините са били купувани на старо, но са описвани и представяни като нови.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?