Съдът назначи триумвират в Главното мюфтийство

Триумвират, в който е и наложеният от ДПС Фикри Сали за главен мюфтия, ще управлява делата на вероизповеданието, постанови с определение в понеделник шефът на фирменото отделение в Софийски градски съд съдия Драгомир Драгнев.

Решението е взето само седмица след като гръмна скандал в медиите, че Сали заедно с активисти на ДПС, бе близо две седмици в Саудитска Арабия по покана на заличената у нас фондация "Ал Вакъф Ислами". Нейните водачи пък са свързани с Ал Кайда. Прокуратурата засега обаче не се е самосезирала, вероятно за да не дразни лидера на ДПС Ахмед Доган, който поддържа Сали. В делегацията бе и Айруш Хаджъ - съветникът на министъра на държавната администрация Димитър Калчев, член на ръководството на ДПС.

Скандалът сред върхушката на мюсюлманските лидери тръгна с опита на ДПС да наложи Фикри Сали за водач на мюсюлманите на конференцията през декември м.г. Участници във форума обаче обявиха избора му за манипулиран. След като бе сезиран съдът, в крайна сметка мюсюлманите останаха без водач и единственият начин е да проведат нова национална конференция. Преди това документ за легитимност имаше единствено предишният главен мюфтия Селим Мехмед, който в ДПС не харесват, защото бе избран на обединителен форум по време на управлението на ОДС.

Шефът на фирменото отделение в Софийски градски съд обяви за незаконни националните конференции, уставите и ръководствата на вероизповеданието, излъчени на тях.

Заради този хаос от партия Демократи за силна България обвиниха ДПС, че нарушава правото на изповедание на мюсюлманите като чрез кризата в мюфтийството ги остави без представителство.

Миналата седмица стана ясно, че съдия Драгнев е поискал от директора на вероизповеданията да му посочи трима духовни дейци, от които той да си избере временно управляващ на мюфтийството. Директорът доц. Иван Желев обаче отказа да изпълни искането, за да не бъде обвинен в административна намеса, и бе заплашен с глоба.

С определение от 19 юли, на закрито заседание съдът назначава за представители на мюсюлманското вероизповедание в България: Ридван Кадьов, Фикри Сали и Осман Исмаилов, съобщиха за Mediapool от СГС.

Тримата трябва "да представляват и управляват вероизповеданието само заедно до влизане в сила на съдебно решение, с което се признава кой е законен представител на вероизповеданието."

Тримата, които са от екипа на Сали, ще бъдат вписани като представители на вероизповеданието в регистъра на СГС.

Съдията отбелязва, че назначава "тройката", за да се избегнат злоупотреби, а също и че хората, които са предпочетени не са външни лица, а са известни в средите на мюсюлманската общност, които се занимават с религиозна дейност.

Мотивите на съда са, че те вече са били избирани, произхождат от различни региони на страната и да притежават ръководни умения.Кадьов е от Велинград, Сали е бил мюфтия в Кърджали, а Исмаилов - на Шумен.

Те ще действат в период на "правна несигурност, за да се осигури правото на вероизповедание", заявиха от съда.

Опоненти на Сали обаче коментираха, че съдът на практика оставя в мюфтийството "заинтересована страна" в спора кой е легитимен водач на мюсюлманите. Запазвайки си контрола над финансовите ресурси той има лостове да обработи и манипулира районните мюфтии при една нова конференция, на която трябва да се реши спора кой има право да оглави мюсюлманите.

Междувременно, въпреки че Сали отрича всякакви връзки в фундаменталисти в Саудитска Арабия, за визитата му ще бъдат уведомени държавни институции у нас, правозащитни организации и посолствата на страните от ЕС в София.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?