Съдът не даде ход на делото за убийството на Чората

Софийски военно-окръжен съд не даде ход на делото срещу петимата полицаи, които пребиха до смърт Ангел Димитров-Чората в Благоевград. Инцидентът се случи при опит за неговото задържане в рамките провежданата тогава от МВР операция “Респект”.

Причина за отлагане на делото бе неявяването на адвокат Георги Гатев, който е защитник на майор Мирослав Писов. Защитникът  е ангажиран със защитата на медицинските ни сестри в Либия. От негово име пред съда беше представен документ, с който удостоверява, че е командирован в джамахирията от министъра на правосъдието Георги Петканов.

Освен майор Писов пред военния съд са изправени още капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски, сержантите Георги Калинков и Янко Граховски.

Следващата дата на заседание по делото е 18 юни.

Случаят с Чората предизвика един от най-големите скандали около сегашното ръководство в МВР. Той бе изкаран на светло благодарение на роднинството на Чората с високопоставен съветник на ДПС, поради което бе назначена повторна експертиза. Скандалът доби такива размери, че вътрешният министър Румен Петков бе принуден да уволни директора и част от ръководството на РДВР – Благоевград и да поднесе извиненията си на близките на починалия.

Убийството на Чората влезе като нагледен пример за полицейско насилие в доклада на Държавния департамент на САЩ за спазването на човешките права в България, който бе публикуван в началото на март. Тогава вътрешният министър Петков се оправда с думите, че “не мисли, че от един случай трябва да се правят генерални изводи и не смята, че това е духът на доклада”.

Споделяне

Още по темата

Още от България