Съдът не откри фашизъм нито в Луковмарш, нито при организаторите му

снимка БГНЕС

Съдия Венета Цветкова от Софийския градски съд отказа да прекрати регистрацията на сочената като неонацистка паравоенна противоконституционна организация Български национален съюз – Еделвайс. От мотивите в решението се разбира, че БНС е сдружение на родолюбци, което не е сторило никому нищо лошо. БНС е основен инициатор на Луковмарш, утвърдил се като годишен събор на крайни националисти и неонацисти в центъра на София.

В решението си съдия Цветкова казва, че личността на ген. Христо Луков е противоречива и по-скоро няма общо с фашизма и антисемитизма. От изводите ѝ се разбира, че с Луковмарш проблем няма. През последните години демонстрацията не успява да получи разрешение от Столичната община.

Изводите на съдийката оставят впечатлението, че Луковмарш е шествие на патриоти, които са облечени с военни униформи само от уважение към ярки български исторически личности. Съдия Цветкова приема всички проблемни изказвания на членовете на БНС-Еделвайс като техни лични прояви, които нямат общо с организацията. С този прийом тезата на прокуратурата за неонацисткия паравоенен характер на организацията е разбита.

Държавното обвинение може да обжалва пред Софийския апелативен съд.

Прокуратурата посочва, че на сайта на сдружението са отправяни изявления, които "имат расова, религиозна и етническа насоченост, с негативен заряд". Напомня се за идейната близост на идейната близост на БНС със Съюза на българските национални легиони, воден от генерал Христо Луков. Прокуратурата цитира думи на лидера на БНС, че "легионът" на Луков е авторитарно движение, в чиято основа стоят фашистката и нацистката идеология, антисемитски идеи и защита на еднопартийната държава.

По време на извършвана от ДАНС проверка се самоубива членът на управавата на БНС – Е.К. В дома му са открити незаконни оръжия, камуфлажни и дрехи с полицейски обозначения, боеприпаси, книгата "Моята борба" на Адолф Хитлер и снимка на Хитлер. Сочи и че К.е осъждан за придобиване и държане на оръжие без надлежно разрешение. Останалите членове от сдружението се разграничават от починалия си бивш другар и казват, че не са го виждали от години.

Адвокатите на БНС казват, че имат право на свободно изразяване и досега не са правили нищо незаконно. "При организиране на Луков марш от 2003 година досега са спазвани всички норми на вътрешното право, вкл. и международните договори и шествието няма за цел изразяване на антисемитски или други подобни идеологии, а единствено е в памет на герои от българската история", твърдят ответниците.

Оспорва се тезата за военизирана структура, защото униформите са обличани рядко и в знак на почит към исторически фигури.

"Цигански орди" не насажда омраза

Съдия Цветкова посочва, че в устава на сдружението, основните цели са популяризиране на ценности като родолюбие и патриотизъм, насърчаване младите хора към туризъм, опазване на културно-историческото наследство на България, както и спомагане за интеграцията към демократичните и общоевропейски ценности. Тя казва, че членовете на сдружението имат и самостоятелно битие като отделни личности. Поради това приема, че всички цитирани от прокуратурата нацистки тези са лично мнение и не изразяват позицията на БНС.

"Прокуратурата се позовава на справка от ДАНС, според която представители на сдружението са употребявали обидни квалификации към емигранти от Азия и Африка, като са ползвани личните профили в социалните мрежи от лицата П.Д..и Л.Л.. Това е и единственото представено доказателство за установяване извършването на дейност по разпалване на расова вражда, но това не доказва нарушение на основния закон", пише съдия Цветкова.

Тя допълва, че изказванията са нямали за цел да разпалват вражда и омраза на расов признак.

"Съдържащите се на страницата на сдружението квалификации и словосъчетания като "цигански орди" и други не се отличават като насаждащи омраза или ненавист", казва съдия Цветкова.

Тя допълва: "Макар използваните от учредителя и председател на сдружението от регистрирането му в телевизионен ефир квалификации относно малцинствени групи в действителност да имат неприемлиев за демократично общество и несъвместим със заявената програма на сдружението характер, същите не могат да се определят като действие, насочено към разпалване на етническа вражда".

Според нея основната цел на БНС – Еделвайс е "родолюбието и запазване на българщината, популяризирани мирно, чрез личен пример за интелектуално, духовно и от друга страна – физическо развитие".

С Луков няма особен проблем

Съдийката е назначила и нещо като историческа експертиза за личността на ген. Христо Луков. Вещото лице разказва пред съда как самият Луков не е изразявал, нито е подкрепял антисемитски възгледи и не може да се свърже с разпространяваните в страната по това време такива брошури, лозунги и др.

След 1942 година Христо Луков оглавява едно от крилата, а после става и "велик водач" на Съюза на българските национални легиони /СБНЛ/.

Вещото лице изрично отбелязва, че за кратко време под водачеството на Луков през 1942 година, легионерите изживяват подем, но и се приближават до практики и възгледи на европейски квазинацистки организации. Легионерите се самоопределят като националисти преди всичко, но от историческа гледна точка се свързват и с антисемитските възгледи и прояви.

Съдия Цветкова обаче казва, че научните данни относно антисемитската пропаганда на легионерите не са категорични,  като за такава дейност информацията се съдържа в полицейски сводки и доклади. Така съдийката тегли чертата и успява да изпере постмортем имиджа на ген. Луков.

"От една страна, предвид заслугите на Луков като военен експерт и приносът му за укрепване на българската армия в периода между двете войни, както и липсата на каквито и да е доказателства за антисемитска дейност на същия или нацистка пропаганда, генералът, както сочат и свидетелите, е митологизиран именно заради военните си заслуги за запазване териториалната цялост на държавата чрез осигуряване защита чрез укрепване на българската армия. От друга страна, Съюза на българските национални легиони също се свързват и като носители на родолюбиви идеи за единение на нацията и държавната територия. Следователно, не може автоматично да се приеме, че организираните шествия и чествания са проводник на забранени идеологии и разпалват към етническа, расова или верска омраза", казва съдия Цветкова.

С тези аргументи тя запазва регистрацията на БНС – Еделвайс и осъжда държавата да му плати 700 лв разноски по делото.

Само преди два дни Европейският съд по правата на човека осъди България заради отказа на нейната съдебна система да санкционира антисемитските прояви на Волен Сидеров.

Споделяне

Още по темата

Още от България