Съдът не позволи на общинари да атакуват сделката за "дупката" на Гергов

"Дупката" във Варна

Варненският административен съд отхвърли като недопустима жалбата на общински съветници срещу решението на местния парламент да изкупи празния парцел в центъра на града, известен като "дупката" на Георги Гергов. Преди седмица Костадин Костадинов (лидер на партия "Възраждане") и независимият общинар Григор Григоров атакуваха пред съда решението с аргумента, че то е взето незаконно и поискаха неговата отмяна.

В решението съдът напомня, че градският парламент е одобрил изготвената от независим оценител пазарна оценка, според която стойността на фирмата, владееща "дупката", е 43.24 милиона лева. Дружеството е на практика декапитализирано и парцелът е единственият му значим актив.

Съдът отхвърля жалбата на двамата общинари с аргумент, че решение е прието именно от общинския съвет, в който те членуват.

"Правото на оспорване срещу всички административни актове, включително тези постановени от общинските съвети, е предоставено на областните управители, на кметовете на общини и на прокуратурата", напомня съдът.

В решението се обяснява, че съветниците са участвали при приемането на акта, макар че
гласували "против". Съдът допълва, че двамата нямат право да атакуват решението и като граждани, защото сделката за "дупката" не засяга пряко и непосредствено техни лични права, свободи или законни интереси.

В позицията си след решението Костадин Костадинов казва, че съдът като цяло е определил акта на градския парламент като необжалваем, защото с него се възлагало на кмета на общината да извърши определени действия.

"С нескрит гняв ще отбележим, че тези размишления са в пълно съответствие с покровителстваната от Върховния административен съд практика. Същата представлява нищо повече от утвърдена чрез съдебни актове юридическа еквилибристика, преграждаща пътя на простосмъртния към правосъдие", коментира Костадинов, цитиран от партията си.

"Последните години ни убедиха, че не можем да разчитаме на областни управители, кметове на общини и прокурори да атакуват иначе невъобразими по наглостта си решения на общинските съвети. Взаимообвързаността помежду им неутрализира всеки опит за внасяне на разум в местното самоуправление, изродило се в узаконено своеволие на малцина дерибеи", казва съветникът.

Той се обявява за пълен достъп на гражданите до правосъдие и атестация на всички административни съдии.

Решението за "дупката" позволява на кмета Иван Портних да купи дружеството "Централен универсален магазин Варна" за 43.2 млн. лева, ако парите бъдат отпуснати от държавния бюджет. Целта е така общината да стане собственик на терен от 2.9 декара в центъра на града, и да го присъедини към пешеходната зона в съседство. Върху имота преди време трябваше да се построи търговски център, но проектът беше спрян заради открити археологически находки и от години се ползва за паркинг.

Пет дни след решението на общинарите във Варна за сделка с Гергов, правителството отпусна пари за финансирането ѝ.

Преди три дни "Демократична България" (коалицията между ДСБ и "Да, България") подаде сигнал до прокуратурата с искане за спиране на сделката.

"Всички обстоятелства сочат, че се цели единствено огромна сума публични средства да бъдат предоставени на конкретно лице - Георги Гергов, а не да се реши реален проблем на градската среда и благоустройството на град Варна", коментира "Демократична България".

В сигнала им до прокуратурата като основание за разваляне на сделката се посочва нереалната оценка на придобиваното дружество. Тя е направена на базата на евентуален строеж на търговски център на мястото на съществуващата в момента "дупка". Нещо, което според формацията, е малко вероятно, тъй като до момента процедурата по разрешаване на строителството въобще не е задвижена. Освен това дружеството, което общината мисли да купи, от години генерира загуби. Към момента те са за около 19 млн. лева - пасив, който местната власт ще поеме след придобиването на дружеството.

Споделяне

Още по темата

Още от България