Съдът не прие исканите от прокуратурата мерки за неотклонение на арестуваните протестиращи

Съдът не прие исканите от прокуратурата мерки за неотклонение на арестуваните протестиращи

Пет дежурни състава на Районния съд в София (СРС) гледаха в събота мерките за неотклонение на някои от арестуваните по време на т.нар. Велико народно въстание в сряда. Като цяло съдът отхвърли позицията на прокуратурата, намали или изобщо отхвърли исканите от нея по-строги мерки.

Всички, задържани от полицията на протеста на 2 септември, са освободени от съда днес с изключение на един, който остава в ареста заради "повтаряемост на престъплението", съобщи бТВ. Всички останали са освободени без мярка или с парична гаранция.

Пред Районния съд в София бе организиран протест от близки на задържаните с искане за тяхното освобождаване. Според участници в протеста истинските виновници за ексцесиите на 2 септември не са в ареста.

Подкрепям "всички, които са против ГЕРБ. Ако не може мирен, накрая ще стане агресивен мачът, брутален. Мисля, че и към 200 са били задържани и някакви глупости говориха – 60 били криминално проявени, а сега тук се гледа мярката на 20. Къде отидоха другите 40?", заяви пред БНР един от тях.

"Изреченото от началника на СДВР Хаджиев, че има 30 души, които са от "Възраждане", и всички са с криминални регистрации, е лъжа. Посъветвали сме хората, когато бъдат освободени, да заведат дела срещу него за клевета, тъй като това са изрядни български граждани без абсолютно никакви криминални регистрации. Нито един от тях даже не е бил арестуван", каза пред БНР лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

СРС не уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража спрямо Росен Миленов. Миленов има повдигнато обвинение по чл. 325 от Наказателния кодекс за хулиганство, защото по време на протеста се качил върху тавана на служебен полицейски автомобил, от който скандирал през мегафон "Оставка, боклуци!", "Мутри, вън!", "Щом трябва да влезем със сила и да ги изметем!".

Съдът коментира въпроса дали тези действия могат да бъдат окачествени като хулигански по смисъла на чл. 325, ал. 2 от НК. В настоящия случай става дума за разрешен граждански протест, което предполага малко по-радикални изразни средства и начин на упражняване на правото за изразяване на мнение, смята съдът, цитиран от БТА. Изискването е тези средства и методи да не са непропорционални на целите на протеста и на действията на органите, както и да не застрашават здравето или живота на другите присъстващи.

Според съда няма аргумент отправените изрази да бъдат определени като хулигански, наравно с качването на обвиняемия на автомобила, който е бил неохраняван във въпросния момент. Според съдия Миленов обвиняемият е извършил действията, описани в привличането му. Съдът обаче констатира, че няма обосновано предположение за извършено престъпление от общ характер в случая и остави обвиняемия без мярка за неотклонение. Решението може да бъде протестирано.

СРС пусна срещу мярка за неотклонение подписка Пламен Стоянов. Срещу мъжа са повдигнати две обвинения - за причиняване на лека телесна повреда на полицай при или по повод изпълнение на службата му и за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта.

Съдът прие, че може да се направи обосновано предположение по първото обвинение. Що се отнася до второто деяние, магистратът отбеляза, че мъжът е издърпан от митинга и срещу него са предприети действия по задържане и поставяне на белезници. Напълно нормално е задържаният да има по-реактивна ответна реакция при ограничаване на правото му на придвижване, коментира съдията и допълни, че тази естествена реакция не може да е облечена в съставомерност за хулиганство.

Той констатира също и, че двете деяния, за които е обвинен Стоянов, не са тежки по смисъла на Наказателния кодекс. Обвиняемият не е осъждан, с установена самоличност и постоянен адрес е, не е налице опасност да се укрие, каза съдията. Според него всяка мярка по-тежка от подписка се явява необоснована. Решението не е окончателно и може да се протестира.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?