Съдът не приема, че Симеон и сестра му са спечелили 2.2 млн. лв. от дърводобив

Съдът не приема, че Симеон и сестра му са спечелили 2.2 млн. лв. от дърводобив

Софийският окръжен съд не прие съдебната експертиза, която показваше, че Симеон Сакскобургготски и неговата сестра Мария Луиза са спечелили 2.2 милиона лева от добив на дървесина в горите му в Рила. Експертизата беше представена по делото, заведено от държавата срещу реституцията на 16 500 дка рилски гори в полза на бившия премиер.

Според вещото лице Попов, Сакскобургготски и Мария Луиза са спечелили тази сума от 2003 година, когато са влезли във владение на горите, до 2009 г., когато е обявен мораториумът върху разпореждането със собствеността.

На съдебното заседание се разбра, че съдът не е възлагал на вещото лице задача да изчислява печалба. Освен това експертът е пресмятал, без да сравнява своите изчисления със счетоводните документи на частното горско стопанство "Кардам", което стопанисва и се грижи за горите на Сакскобурготтски. Делото беше отложено за 27 март.

Делото за царските гори е едно от петте дела, които държавата заведе срещу реституцията на имуществото на царската фамилия. Държавата печели на първа инстанция делата за собствеността върху резиденциите "Царска Бистрица", "Саръгьол" и "Ситняково". Все още се чакат решения по делата за Врана и царските гори.

Окончателно е приключило дело за резиденцията "Кричим", което бе спечелено от държавата. Това дело създаде основата и за останалите дела за т.нар. "царски имоти".

Споделяне

Още по темата

Още от България