Съдът не пусна от ареста кандидат-депутата Иван Славков

Варненският окръжен съд не освободи от ареста общинският съветник от града Иван Славков, въпреки че той е регистриран като кандидат-депутат в Сливен от листата на партия "Обединение на българските патриоти".

Иван Славков, бивш президент на футболен клуб Спартак Варна, е обвиняем по мегаделото за създаване на престъпна група за трафик на хора и наркоразпространение, известна като групата Данови – Славков.

Инициатори за създаването на партия "Обединение на българските патриоти" бяха общинските съветници Веселин и Христо Данови, арестувани заедно със Славков и още двадесет и двама души по същото обвинение. Баща и син Данови предпочетоха да сключат споразумение с прокуратурата и да влязат в затвора за по-малки присъди (до 3 години), вместо да изчакат процеса, който ги грозеше с присъди от 5 до 15 години. Веселин Данов беше също кандидат за народен представител от създадената от него партия специално, за да участва в избори, но съдът не го пусна от ареста поради влизането в сила на ефективна присъда.

Иван Славков не сключи споразумение с прокуратурата и адвокатите му внесоха искане в съда за пускането му по време на предизборната кампания.

Според съда на базата на събраните писмени доказателства и материали, "спрямо Иван Славков законосъобразна е най-тежката процесуална мярка за принуда "задържане под стража". Освен обоснованото предположение, че е автор на престъпленията, за които е обвинен, съдът се е съобразил с тежестта на наказанието, което законът предвижда (от 5 до 15 години "лишаване от свобода"), както и с реалната опасност, ако е на свобода, да извърши друго престъпление или да се укрие от наказателната репресия.

Решението на съда може да бъде обжалвано пред Варненския апелативен съд на 23 юни.

Споделяне

Още по темата

Още от ИЗБОРИ 2009

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?