Съдът не пусна от ареста "октопода" Марчело Джотолов

Софийският апелативен съд (САС) потвърди престоя в ареста на Марчело Джотолов, обвинен като съучастник на Алексей Петров по делото "Октопод". Той се опита да си върне свободата с мотивите, че основният свидетел срещу него е излъгал в показанията си, а от два месеца прокуратурата не е свършила никаква работа по разследването срещу него.

Във вторник обаче съдът не се съгласи с тезата на Джотолов и адвокатите му. Магистратите посочиха, че обвинението не е разколебано, а на свобода той може да извърши друго престъпление.

В пледоарията си защитата посочи, че общественият интерес по делото се свежда само до любопитство. Адвокатите допълниха още, че Марчело Джотолов е обвинен в участие в организирана престъпна група и изнудвания на двама човека - Николай Динков и Николай Русанов.

Първият е в програмата за защита на свидетелите. Той бил в много сложни финансови взаимоотношения с много хора и опасността за него може да дойде от много места, изтъкна още защитата и допълни, че той не е под държавна закрила само по това дело.

При провеждането на акция "Октопод" през февруари освен бившият съветник в ДАНС Алексей Петров и Марчело Джотолов бяха арестувани още петима души. Братята Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовците, Момчил Кръстев, Антон Петров - Хамстера и Николай Велков обаче престояха в ареста само около седмица и бяха освободени.

Прокуратурата обвинява групата в с изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотици, източването на "Кремиковци", търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?