Съдът не пусна Прокопи Културиста и двама от хората на Баретата

Съдът не пусна Прокопи Културиста и двама от хората на Баретата

Софийският апелативен съд (САС), който в очите на правителството се превърна в "черната овца" на правораздавателната система, отказа да върне свободата на един от най-популярните арестанти в България - Прокопи Прокопиев – Културиста и на още двама души, които, макар и по-малко известни, са подсъдими по шумното наркодело заедно със Златомир Иванов – Баретата.

В четвъртък съпругата на Поли Културиста, който бе посочен от МВР и прокуратурата като един от лидерите на групата за отвличания "Наглите", влезе в ролята на адвокат и го представляваше пред съда, тъй като досегашният му защитник Анатол-Весел Луканов отсъстваше.

Габриела Христова заяви пред съда, че всички обвинения срещу съпруга ѝ са плод на манипулациите в медиите. Тя изтъкна, че още преди обвиняемите по делото да са се запознали с всички материали по него, те са били подробно описани в книга, посветена на "Наглите".

Съпругата на Прокопиев поиска той да бъде пуснат под домашен арест. Дебютът на Габриела Христова като адвокат обаче се оказа неуспешен, тъй като апелативните магистрати не удовлетвориха желанието ѝ.

Съдът посочи, че съдебното минало на Прокопиев не е чисто. Той е имал дванадесетгодишна присъда, но е пуснат предсрочно заради добро поведение, като е имал едногодишен изпитателен срок. Точно по време на изпитателния срок той е организирал бандата за отвличания, мотивира се съдът. Тези доказателства се потвърждавали от показанията на друг от "наглите" Любомир Димитров – Любо Гребеца.

Магистратите изтъкнаха, че са открити отпечатъци и ДНК-следи в къщите, където е държан отвлеченият син на бившия министър на транспорта Вилхелм Краус, както и синът на бизнесмена Румен Гунински.

В залата бяха цитирани и свидетели, които твърдели, че Прокопиев е наел една от къщите, в която са държани заложници. Посочено бе, че от всички отвличания групата е натрупала печалба от около 5 милиона лева.

Преди Прокопиев да застане пред съдиите, пред тях с молба да бъдат пуснати на свобода се явиха двама души, които са подсъдими със Златко Баретата. Кирил Атанасов и Мартин Димитров обаче остават в затвора, тъй като съдът сметна, че те нямат основания да го напуснат.

Удовлетворено бе желанието само на най-младия "участник" в групата на Златомир Иванов. Това е Мартин Горески, у когото е бил намерен грам и половина марихуана, а това е било достатъчно основание той да бъде причислен към т. нар. "Фирма". Деветнадесет годишният младеж поиска мярката му да бъде намалена от 3000 лв. на 300 лв., тъй като още е ученик, не получава собствени доходи и е на издръжка на семейството си. Съдът обаче намали гаранцията само три пъти, а не десет пъти.

Самият Златомир Иванов – Баретата и още един от хората му - Ивайло Борисов – Ториното, също пожелаха да излязат от ареста. Съдът обаче отложи мярката на Баретата, тъй като медицинските му прегледи не са били осъществени. Ториното пък нямаше адвокат и затова остава за другата седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?