Съдът не смее да откаже подслушване на ДАНС

Близо 30% от щата на агенцията е незает

Съдът не смее да откаже подслушване на ДАНС

Българският съд не е посмял да откаже на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) разрешение за използване на специални разузнавателни средства през 2012 година, става ясно от статистиката, предоставена на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация.

Само за първите шест месеца на тази година ДАНС има 973 искания, като всички са уважени. Не така стои обаче въпросът през миналата година, когато от 1783 искания са уважени 1760.

По-рано тази година службата бе замесена в скандал от председателя на Софийския градски съд Владимира Янева, която бе изпратила писмо със съвети до ДАНС и МВР как да се подслушва повече, а данните да отчитат намаление.

Дори и тези съвети да са били послушани, статистиката показва, че ДАНС използва сравнително голям брой специални разузнавателни средства на фона на орязаните ѝ функции. През 2011 година образуваните от прокуратура дела по сигнали на ДАНС са едва 0.7% от всички нови досъдебни производства в държавното обвинение, сочат данни в доклада на прокуратурата за 2011 година.

ДАНС обаче не изостава толкова много по приложени СРС-та в сравнение с прокуратурата, която е получила близо 6000 или само 2/3 повече разрешения за подслушване през 2011 година

Според доклада на парламентарната подкомисия за контрол на СРС ДАНС е отправила през миналата година 19% по-малко искания за използване на СРС-та в сравнение с 2010 година. Намалението при прокуратурата обаче е над 40%. Единствено МВР показва несъобразяване с декларираното от управляващите намерение за редуциране на подслушването и е използвало 26% повече специални разузнавателни средства (СРС) през 2011-та в сравнение с 2010-та година.

По-малко сигнали и дела

В отговора си до Mediapool ДАНС отказва да предостави даннитe за броя на образуваните досъдебни производства по сигнали на агенцията. Информацията обаче е публична и всяка година присъства в доклада на прокуратурата, но това не пречи на ДАНС да отказва достъп до нея.

През 2011 година институцията е подала 133 сигнала за извършени престъпления до държавното обвинение, по които са образувани 65 досъдебни производства. През 2009-та и 2010-та година ДАНС подава двойно повече сигнали, а по казусите са образувани средно по над 100 досъдебни производства. За последните три години са осъдени общо 37 души по сигнали на държавната агенция, но няма статистика колко от тях са с окончателни присъди.

ДАНС отказва да отговори и на въпроса колко са подадените до прокуратурата сигнали за корупция по високите етажи на властта, колко от сигналите за пране на пари и финансиране на тероризъм са предадени на прокуратурата и други. Мотивът е наличие на класифицирана информация.

Не са допуснати 11 души

От ДАНС съобщиха още, че през 2011 година ДАНС не е допуснала в България да влязат 11 лица. През първите четири месеца на 2012 не са издавани такива заповеди. Не отговарят обаче на въпроса по колко случая за евентуална терористична дейност на територията на страната е работила ДАНС.

Агенцията през миналата година е предложила на ДКСИ да бъдат отнети разрешенията за достъп до класифицирана информация на 21 души от държавната администрация, през първите четири месеца на 2012 година няма такива предложения.

От справката на ДАНС става ясно още, че през 2011 година по собствено желание 214 служители са напуснали агенцията. В началото на тази година обаче тенденцията на отлив е спряна, като за първите четири месеца са напуснали само 8 души Към края на юли 2012 година са вакантни 29 % от щатните бройки в ДАНС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?