Съдът не уважи искането на Манчо Панюков за закрит процес

Окръжният съд в Благоевград не уважи във вторник искането делото срещу Манчо Панюков да се гледа при закрити врата. Това обяви председателят на съдийския състав Иво Харамлийски след първата почивка на започналото дело срещу Панюков, който е обвинен за убийството на двете си деца и за смъртта на съпругата си Биляна на 4 февруари в село Осиково. Тогава Панюков закла двете си момчета, подпали дома на семейството на жена си, при което пострадаха и нейни близки. По-късно Биляна почина от изгарянията от пожара.

Съдът отхвърли като неоснователно и искането на адвоката на Панюков Красимир Дуков за съкратено съдебно следствие, което би дало възможност на обвиняемия да избегне евентуално най-тежкото наказание, което в случая е доживотен затвор. Не бе уважено и искането разпитите на пострадалите от престъпното деяние на Панюков да бъдат проведени в негово отсъствие от съдебната зала.

След като бяха оповестени тези решения, прокурор Роза Мавродиева от Окръжната прокуратура в Благоевград прочете обвинителния акт. Около 40 минути продължи четенето на документа, който припомня събитията и обстоятелствата, свързани с жестоката трагедия, разиграла се на 4 февруари.

Едно от обвиненията срещу Манчо Панюков е за умишлен палеж, извършен по начин и със средства, опасни за мнозина, причинил наранявания на девет лица и довел до смъртта на съпругата му. Другите обвинения са за умишлено умъртвяване на двамата му малолетни синове - шестгодишния Иво и осемгодишния Едиан, извършено с особена жестокост.

Адвокат Лефтера Лазарова обяви гражданските искове на своите подзащитни - осмината пострадали от престъплението на Панюков, които днес съдът конституира като частни обвинители и граждански ищци.

Между тях са майката Фикра и бащата Мурад на Биляна Панюкова. Общият размер на исковете на пострадалите е 340 хиляди лева за причинени неимуществени вреди, както и 11 хиляди лева за причинени имуществени вреди от деянието на обвиняемия.

След прочитането на обвинителния акт и гражданските искове Панюков каза пред съда, че на този етап не желае да дава обяснения, което не изключва възможността да го направи в по-късна фаза на процеса.

Процесът продължи с разпити на пострадалите и призованите за днешното заседание свидетели.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?