Съдът недоумява защо е била обвинена съпругата на Валентин Димитров

Съдът недоумява защо е била обвинена съпругата на Валентин Димитров
Софийският градски съд пусна от ареста съпругата на бившия директор на "Топлофикация-София" Валентин Димитров Станислава, без да ѝ налага мярка за неотклонение. Съдът сметна, че "не съществуват каквито и да е доказателства за извършено престъпление въобще, най-малкото от обвиняемата".

В решението си съдът изразява недоумение от поведението на органите на досъдебното производство, което е "изключително непоследователно" по въпроса какво престъпление всъщност е извършила Димитрова. Според съда 24 часа след ареста ѝ разследващите все още не са имали идея за какво я задържат. Не са представени и доказателства за разрешение от съда за провеждане на операцията. Представени са протоколи за изземвания на доказателства, които обаче не са одобрени от състав на съда.

Миналата седмица първоначалната информация гласеше, че 25-годишната Станислава Димитрова е задържана по сигнал, според който заедно с Валентин Димитров и с трето лице изнудвали 40-годишна собственичка на фирма да плати подкуп, за да бъдат продължени договорните ѝ отношения със софийската топлофикация.

Впоследствие Димитрова бе обвинена в измама. Според прокуратурата срещу сумата от 30 000 лв., тя е обещала на собственичка на фирма да поднови договорните ѝ отношения с Топлофикация, нещо, което нямало как да изпълни. Градският прокурор на София Николай Кокинов обясни, че е обвинена само Станислава Димитрова, защото е действала сама.

На 31 юли Софийският районен съд я остави в ареста. Тогава магистратите прецениха, че може да се направи обосновано предположение, че именно Димитрова е автор на престъпното деяние, за което е обвинена.

В решението на СГС обаче се посочва, че не е ясно защо Димитрова е обвинена, след като самата Анна Чирица сочи, че е заплашвана от един от свидетелите по делото. Двете са се познавали от дълго време, като Чирица дори е била работодател на Димитрова и няма как обвиняемата със свои действия да е заблудила сочената за пострадала Чирица, че може да ѝ съдейства в "Топлофикация".

Твърдението за налична измама не се подкрепяло и от показанията на самата Чирица, нито от тези на някой от другите разпитани свидетели, сред които е и сегашният директор на "Топлофикация" Петко Милевски.

Председателят на състава съдия Мариян Марков коментира след заседанието, че съдът пуска на свобода Димитрова "защото няма престъпление". Тримата съдии, които взеха решението, бяха категорични, че доказателства за вина на Димитрова няма. В отговор на въпрос "Очаквате ли акция "Магистрати"?", те, цитирани от БГНЕС, отговориха: "Защо не!". По-късно зам.- председателят на Софийския градски съд Величка Цанова заяви, че съдия Мариян Марков не е бил интерпретиран правилно.

"В отговор на поставения му от репортерите въпрос дали не се страхува от операция "Магистрати", той е отговорил, че не се страхува, тъй като съдът решава делото въз основа на доказателствата", заяви Цанова пред Дарик и каза, че уточнението се налага, за да не се стига до ескалация на напрежението между съдебната и изпълнителната власт.

По-рано тази седмица Софийският апелативен съд (САС) пусна от ареста седем от общо осем задържани при две от последните най-шумни спецоперации - "Килърите" и "Всичко коз". Четирима от петимата "килъри", включително сочения за организатор на престъпната група Петър Стоянов – Вожда, излязоха на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение - подписка. Магистратите намериха доказателства да оставят в ареста само един от задържаните. Срещу парични гаранции пък бяха освободени тримата, обвинени в тежки данъчни престъпления от групата "Всичко коз".

Премиерът Бойко Борисов определи решенията на съда като "провокация към държавата и към управлението ни", а вътрешният министър Цветан Цветанов констатира, че "държавата е безсилна пред съдебната система".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?