Съдът: Нели Кордовска не е в конфликт на интереси за парите от КТБ

Нели Кордовска

Бившият шеф на банковия надзор в БНБ Нели Кордовска не е в конфликт на интереси за изтеглянето на депозита си от КТБ, гласи решението на Софийският административен съд, съобщава вестник"Сега". Както е известно, Кордовска изтегли парите си в последната възможна минута преди банката да затвори.

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) постанови, че тя е действала в условия на конфликт на интереси, защото се е възползвала от служебното си положение и информацията, която има, за да спаси парите си.

Съдия Любка Петрова обаче смята, че реакцията на Кордовска е била напълно естествена и няма нищо общо с факта, че тя е имала достъп до вътрешната информация на БНБ. Според магистрата по това време е имало достатъчно публична информация за състоянието на КТБ и не е било нужно да се ползва вътрешна информация.

В решението на съда не се споменава фактът, че хиляди граждани не успяха да получат парите си в последната минута и трябваше да чакат 5 месеца за гарантираните си от закона суми до 196 000 лева.

Прокуратурата не е участвала по делото в административния съд. Така институцията не се противопоставила на довода на съда, че Кордовска "не е направила нищо по-различно от останалите няколко хиляди граждани, търговски организации и държавни дружества, които и без да разполагат с т.нар. вътрешна информация са започнали изтегляне на средствата си".

В последните работни минути на 19 юни 2014 г., точно преди КТБ да бъде поставена под специален надзор от БНБ по предложение и на Кордовска, тогавашната шефка на банковия надзора е изтеглила на каса в банката 64 195 евро.

Ден по-рано в банката на Цветан Василев вече е действала надзорна инспекция. Кордовска е имала достъп до счетоводната и информационната система на банката към момента на изтеглянето на парите. Тази служебна тайна не е била достъпна за останалите вложители.

Съдия Любка Петрова казва, че КПКОНПИ не е доказала, че Кордовска е извършила нещо, което да я постави в конфликт на интереси. За да има конфликт, трябвало частният интерес да влияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на служебните правомощия.

Административният съд изцяло приема твърденията на адвоката на Кордовска: "От 12 до 20 юни 2014 г. цяла България се беше изредила да си тегли депозитите от КТБ, включително е известен и фактът, че това теглене на депозити продължи и на 20 юни до момента, в който ръководството на КТБ пусна искане до Централната банка за налагане на процедурата по специален надзор".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?