Съдът обяви ареста на Сидеров и Чуколов за незаконен

Двамата бяха освободени само след няколко часа срещу гаранции от по 6000 лв.

Снимка: БГНЕС

Постановлението на прокуратурата за 72-часовия арест на лидера на „Атака“ Волен Сидеров и на заместника му Десислав Чуколов е незаконно, тъй като няма опасност те да извършат престъпление или да се укрият.

Това прие Софийският градски съд (СГС) в ранните часове в сряда по жалбата на защитата им срещу задържането.

По отношение на искането на прокуратурата атакистите да останат за постоянно зад решетките, което разследващите решиха да внесат в съда още във вторник, след като разбраха, че СГС ще се произнесе същия ден по жалбата на адвокатите, съдия Веселина Ставрева определи гаранции от по 6000 лева.

Причината бе, че макар според нея да е налице обосновано предположение, че при нахлуването си в НАТФИЗ на 23 октомври Сидеров и Чуколов са извършили хулиганство, при това с изключителна дързост, по делото няма данни те да извършат престъпление или да се укрият.

„Хулиганството е несъвместимо с общественото положение на двамата обвиняеми, но от това не може да се извлече завишена обществена опасност на деянието“, аргументира се съдия Ставрева.

Същото заключение тя направи и по отношение на предоставената ѝ от прокуратурата справка за всички висящи преписки и дела срещу атакистите по стари техни изцепки от 2011, 2012 и 2013 г., тъй като в никой от случаите няма влязла в сила осъдителна присъда.

Критики на съда към прокуратурата

Съдия Ставрева остро разкритикува решението на прокуратурата да постанови 72-часов арест на двамата, подчертавайки, че това нейно право е предвидено в НПК с единствената цел да осигури явяването на обвиняемите пред съда, но само ако това време се изисква по технически причини или за предотвратяване на евентуално престъпление или бягство. Нито една от тези хипотези обаче не е налице в случая, заключи СГС.

Съдът все пак отбеляза, че разследващите са положили всички усилия да доведат в залата Сидеров и Чуколов часове след задържането им, но подчерта ѝ, че в прокурорското постановление за ареста им е записано те да бъдат изправени пред съда „не по-късно от 9.00 часа на 19 ноември“, който срок е абсолютно неоснователен с оглед на данните по делото.

Това становище обаче не трогна особено наблюдаващия прокурор Димитър Петров, който усмихнат коментира лаконично пред медиите след заседанието, че „ще видим какво ще каже горната инстанция“.

Сидеров и Чуколов пък обвързаха случилото им се през деня единствено с внесените от „Атака“ предложения за промени в конституцията, засягащи лично главния прокурор, включително и чрез намаляване на 7-годишния му мандат.

Двамата бяха призовани във вторник сутринта в столичното следствие, за да им бъдат повдигнати обвинения за хулиганство, а персонално на Сидеров и за принуда – затова, че със сила отнел телефон на студентка от НАТФИЗ.

Атакистите бяха организирали събиране на свои привърженици, които бяха докарани с рейсове от цялата страна. Пред тях Сидеров за пореден път обвини главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисоя, че са му спретнали политическа поръчка.

"Властта на Цацаров и Борисов ще се разтърси от днес, от този случай, в който решиха да ни арестуват", закани се лаконично лидерът на "Атака", добавяйки, че "ще дойде денят на възмездието".

„Волен е герой, Чуколов – и той“

Събитието достигна своя пик, когато партийният лидер бе понесен на ръце от множеството към входа на столичното следствие. Традиционно тълпата бе снабдена с еднакъв брой български и руски флагове и скандираше: "Волен е герой, Чуколов – и той".

Симпатизантите на "Атака" бяха отделени от журналистите от сериозен полицейски кордон, който бе съставен от служители на "Специализирани полицейски сили", "Охранителна полиция" и моторизираната част "Сигма".

Междувременно премиерът Борисов не пропусна да коментира темата, "като полицай", заявявайки, че нямало опасност Сидеров да се укрие или да скрие уличаващо го доказателство и затова арестът му не бил наложителен.

Както главният прокурор Цацаров обяви още миналата седмица, прокуратурата ще поиска постоянния арест на депутата. Впоследствие Сидеров пък му отговори чрез медиите, заявявайки, че повод за това са предлаганите от него промени в конституцията, свързани с дейността на главния прокурор.

"Аз съм внесъл поправки в конституцията. Намаляват мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, Народното събрание да го избира, една четвърт да може да предлага отстраняването му, а половината от депутатите с обикновено мнозинство да може да го отстранява. Искайки нашето задържане, особено постоянно, той всъщност отстранява от залата вносителите на поправки, които действат срещу него. Моето мнение е, че тази промяна предизвиква тази нахъсаност от главния прокурор непременно ние да бъдем задържани, за което няма абсолютно никаква нужда", разчете събитията Сидеров преди няколко дни.

Той и Чуколов вече бяха обвинени за набезите им срещу клекшопа до НАТФИЗ, които предшестваха двете им нахлувания в академията. Двамата бяха привлечени към наказателна отговорност за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм и дързост, както и за нанасяне на лека телесна повреда на полицейски служител, при изпълнение на службата му.

Сидеров пък в момента е и подсъдим и за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай за инцидента на летище "Варна", когато по време на полет от София, той предизвика скандал с френски дипломат, в който бяха въвлечени няколко други пасажери, а накрая и униформени, охраняващи реда на летището в морския град.

Споделяне

Още по темата

Още от България