Съдът обяви дисциплинарните производства на ВСС за пристрастни

Съдът обяви дисциплинарните производства на ВСС за пристрастни

Решение на Върховният административен съд (ВАС) напълно компрометира дисциплинарната практика на Висшия съдебен съвет (ВСС), обявявайки я за "пристрастна". Причината е, че ВСС продължава да позволява на един и същи свои членове да участват в дисциплинарните процеси във всякакви възможни роли.

Често се е случвало един и същ член на ВСС да предложи образуване на дисциплинарно наказание срещу магистрат, после да бъде избран като "безпристрастен" проверяващ, който накрая може и да гласува наказанието. Ако се направи аналогия със съдебния процес, то един и същи човек влиза в ролята на прокурор, адвокат и накрая съдия.

Решението на ВАС бе взето по повод уволнението на съдията от Софийски градски съд (СГС) Мими Петрова. Върховният съд обяви това решение за незаконно точно заради тази практика на ВСС. По нейния казус сред вносителите на предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу нея е Васил Петров, който после е участвал и в дисциплинарния състав, препоръчал уволнението ѝ. Накрая Петров е можел и да гласува за уволнението на съдийката.

ВАС приема, че това е "пристрастен" орган на власт.

Решението на върховния съд поставя под въпрос дисциплинарното производство срещу Румяна Ченалова, където пак има членове на ВСС, които участват с различни роли в едно и също нещо.

Най-фрапиращ беше примерът с дисциплинарното производство срещу Камен Ситнилски. Там един от вносителите на предложението за образуване на дисциплинарното производство Галя Георгиева след това стана председател на дисциплинарния състав. Тя дори се "самопризова" като свидетел срещу Ситнилски за първото заседание на дисциплинарния състав.

Така Галя Георгиева участва по пет различни начина в производството срещу Ситнилски. Първо иска да му бъде образувана дисциплинарка, после ръководи процеса по установяване на вината, свидетелства, предлага уволнението му и накрая гласува дали да бъде уволнен.

Споделяне

Още от България