Съдът обяви комплекса “Златна перла” край Варвара за незаконен

Съдът обяви комплекса “Златна перла” край Варвара за незаконен

Върховният административен съд (ВАС) окончателно постанови, че ваканционният комплекс “Златна перла” край Варвара в природния парк Странджа е незаконен и трябва да бъде премахнат. Това съобщиха в четвъртък от коалицията на природозащитни организации “За да остане природа в България”.

Представителят на организацията адвокат Свилен Овчаров поясни, че с това решение се отменят десетте строителни разрешения, издадени от кмета на община Царево Петко Арнаудов, с които е дал право за изграждането на мегакомплекса.

Мотивите на съда за обявяването на строежа на "Златна перла" за незаконен са, че строителните разрешителни са издадени, без да бъде проведена задължителната оценка за въздействие на околната среда (ОВОС).

Следващият етап след съдебното решение е районната дирекция за строителен контрол (РДСК) в Бургас да издаде заповед за премахване на строежа. В документа трябва да се посочи срок, в който фирмата инвеститор - "Краш 2000" - да премахне незаконните постройки и да рекултивира мястото, както е било преди застрояването, каза Овчаров.

Ако фирмата не изпълни заповедта, премахването на постройките и възстановяването на района ще се извърши от РДСК, а компанията трябва да заплати направените разноски по тези дейности.

"Краш 2000" е регистрирана като офшорно дружество и няма яснота за реалните собственици. Във фирмата като собственици фигурират лицата Краш Абделхамид, Бахтишен Ехлиманова и Емил Иванов.

Строежът на курорта започна в началото на 2006 г. като разделен на 10 отделни имота, всеки от които получи разрешение за строеж. Част от комплекса се намира в природен парк Странджа, защитен от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, което автоматично го прави незаконен. Местната власт в Царево се опита да го узакони, като го вкара в новия общ устройствен план (ОУП) на черноморската община. Поддръжка на строежа даваше и министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Последваха три години на непрекъсната борба между инвеститори и общинари от една страна и на еколози, от друга, който приключи в полза на защитниците на природата.

Още през 2006 г. Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас обяви строежа на "Златна перла" за незаконен и издаде заповед за неговото спиране. Инвеститорът обаче атакува заповедта във ВАС, който обяви строежът за незаконен. Стигна се и до втора инстанция на съда, който потвърди решението на тричленния състав.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?