Съдът обяви профсъюза на секс труженичките в Испания за законен

Съдът обяви профсъюза на секс труженичките в Испания за законен

Испанското правосъдие одобри създаването на първия профсъюз на "секс труженичките" в Испания като отхвърли жалбата на правителството срещу създаването на такава организация, обяви Върховният съд, предаде Франс прес.

Синдикатът, наречен ОТPАC (ОTRAS - в превод от испански Организация на секс труженичките), беше учреден при най-голяма дискретност през лятото на 2018 г. Малко след това създаването му беше оспорено от правителството на социалиста Педро Санчес, който постигна отмяна на устава му три месеца след учредяването му.

Върховният съд се произнесе в полза на профсъюза, като в решението си прие, че неговият оспорен устав е в съответствие със закона и секс труженичките се ползват с основното човешко право на свобода на сдружаване и имат право да се организират.

Висшата съдебна инстанция отмени решение от ноември 2018 г., с което статутът на синдиката беше отменен с мотив, че разрешаването му би означавало, че сводничеството е законна дейност.

През август 2018 г. синдикатът беше получил зелена светлина от министерството на труда и социалната икономика и статутът му беше публикуван в Държавен вестник в деня след излизането на правителството във ваканция. Три седмици по-късно обаче, започна процес за отмяната му.

В Испания проституцията не е нито законна, нито незаконна, просто е толeрирана и много публични домове са разрешени.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?