Съдът обяви ръководството на БФС за нелегитимно

Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов и членовете на изпълкома са избрани нелегитимно, е решил Софийският апелативен съд на 8 май, съобщи в. "24 часа" на сайта си в сряда.

Жалбата срещу решенията на конгреса на БФС от 2009 година бе подадена от бившия президент на Нефтохимик (Бургас) Христо Порточанов, който тогава бе изваден състава на управителното тяло на българския футбол. Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Апелативният съд отмени решението на Софийския градски съд, което отхвърля искането на Порточанов да обяви конгреса за нелегитимен. Магистратите приемат за незаконносъобразни решенията на конгреса, защото Борислав Михайлов е преизбран преди изтичането на мандата му. По същият начин предсрочно е прекратен мандатът и на тогавашния изпълнителен комитет, в който членува Порточанов.

Освен бившия шеф на Нефтохимик, конгресът освобождава още Стефан Орманджиев, Веселин Балевски, Николай Цветин и Иван Леков. Апелативният съд в София осъжда БФС да заплати на Христо Порточанов направените от него разноски в двете съдебни инстанции.

"Съдът явно се произнася спрямо европейските директиви за равноправието и върховенството на закона. След това решение става много страшно", коментира Христо Порточанов, цитиран от "24 часа".

Споделяне

Още от Спорт