Съдът обяви ВУЗ от незаконния списък за легитимен

Софийският апелативен съд (САД) обяви "Международно образование" ЕООД, който обучава студенти на Междурегионална академия за обучение на кадри в Киев, за законен. Това стана след като САД отмени решение на Пернишкия окръжен съд, с което се спира дейността на търговското дружество, заяви в четвъртък директорът на филиала Боян Боянов, цитиран от БТА.

Филиалът на Междурегионална академия за обучение на кадри в Киев е част от списъка с 22 незаконни висши училища, които просветният министър Даниел Вълчев предаде на прокуратурата. По думите му те нарушават закона, защото нямат право да дават диплома за висше образование, след като са дружества регистрирани само по Търговския закон.

Според Пернишкия съд “Международно образование" няма право да обучава студенти, тъй като университетът не е минал през задължителната акредитация. От САД обаче смятат, че няма нарушения на закона.

Разпитаните студенти са заявили, че са украински студенти, обучаващи се дистанционно, със студентски карти, издадени на руски, получават и украински дипломи. Изпитите се водят на български, като протоколите се изпращат в Киев.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховен касационен съд.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?