Съдът обяви за незаконен ареста на журналист от "Биволъ"

Съдът обяви за незаконен ареста на журналист от "Биволъ"

Арестът на журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов край Радомир през миналата година е незаконен. Това реши окончателно Върховният административен съд. Това е второто решение за отмяна на заповедта за задържането му.

Стоянов бе арестуван заедно с румънския му колега Атила Биро край радомирското село Егълница на 13 септември миналата година. Те бяха задържани на място, където се унищожаваха документи, свързани със скандала "ДжиПиГейт".

Малко преди това "Биволъ" публикува разследване, в "което бeше осветено двойното счетоводство в няколко консултантски фирми, свързани с голямата строителна компания "Джи Пи Груп".

После медията бе получила сигнал, че консултантите на компанията са започнали да "прочистват" офисите си в сградата на бул. "Черни Връх 59А". Сигналът е бил препратен от журналистите до премиера, главния прокурор и МВР. Премиерът е разпоредил проверка на МВР.

През следващите два дни след изпращането на сигнала властите не са намесват. На 13 септември сайтът "Биволъ" установява, че документите се изнасят и изгарят в покрайнините на Егълница.

Тогава журналистите са задържани от полицаи от Радомир. В заповедта за ареста им е записано, че са присъствали на местопрестъпление и че може да са извършили престъпление.

Според съда няма никакви доказателства за това.

"В случая заповедта не отговаря на изискванията, тъй като съдържа бланкетно изявление на органа, че има данни за извършено престъпление - присъствие в периметър на местопроизшествие. Тези мотиви не обосноват данни за участие на Стоянов в извършването на каквото и да било престъпление, което да е наложило задържането му срок от 24 часа", пише в съдебното решение.

След скандала с ареста прокуратурата започна проверка по данните, изнесени от "Биволъ". В резултат бяха повдигнати обвинения в пране на 14 млн. евро на двама от тримата собственици на ДжиПиГруп

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?