Съдът обяви за незаконна таксата на ЕВН за включване на тока след неплатена сметка

Сдружението за правна помощ на потребителите е спечелило на първа инстанция делото срещу "ЕВН България Електроснабдяване", заведено срещу 11 клаузи от общите условия на дружеството. Това се похвали в петък председателят на сдружението адвокат Димитър Деков, цитиран от БТА.

 

Пловдивският окръжен съд е постановил, че неправителствената организация правилно оспорва част от клаузите от общите условия като незаконосъобразни и нарушаващи правата

на потребителите. Сред тези клаузи са изискваната от ЕВН такса за включване на електрозахранването след като то е било прекъснато заради неплатени сметки, самото спиране на тока заради дълг, независимо от неговия размер, изключването на захранването без писмено уведомление и други.

 

Тези клаузи трябва да бъдат отстранени от общите условия на "ЕВН България Електроснабдяване", тъй като с тях дружеството е проявило недобросъвестно поведение и уврежда колективния интерес, коментира адвокат Мадлен Кавръкова. Ще поискаме обезпечение на иска и съдебното решение да се приложи предварително, добави адвокат Деков.

 

По думите на адвокатите от сдружението, след като решението на съда влезе в сила, всеки абонат на ЕВН, който в период от 5 години назад е претърпял вреди заради неправомерно изключване на електричеството, може да претендира по съдебен път за компенсации.

 

От "ЕВН България Електроснабдяване" коментираха, че тепърва ще се запознават с решението на Пловдивския окръжен съд , което все още не им е връчено официално. Тогава ще се преценяват и следващите стъпки, част от които включват и възможност за обжалване.

 

Компанията припомни, че вече е изготвен проект на нови общи условия, който се разглежда от енергийния регулатор и който в голямата си част отразявал коментари както на Сдружението за правна помощ на потребителите, така и на други институции и клиентски

организации.

 

Отпадането на таксата за повторно включване на абонат, чието захранване е било спряно заради неплатени сметки, е сред намеренията на ДКЕВР, която смята да вкара такъв текст в разглежданите в момента общи условия на трите електроснабдителни дружества. Доставчиците на ток обаче оспорват това с мотива, че изпращането на екипи за принудително спиране и повторно включване на тока за некоректните им клиенти създава разходи, които ако не бъдат платени от тях, ще трябва да влязат в общата цена на тока и така ще бъдат ощетени съвестните потребители.

Споделяне

Още от България