Съдът обяви за незаконни арестите на журналисти по "ДжиПиГейт"

Съдът обяви за незаконни арестите на журналисти по "ДжиПиГейт"

Административният съд в Перник постанови, че заповедта за задържането на журналиста Димитър Стоянов заради аферата "ДжиПиГейт" е незаконна. Решение в същия смисъл е поставено и за негов спътник, чието име "Биволъ" не се споменава.

Заповедите за арест на МВР бяха атакувани пред съда от сайта "Биволъ", който е представляван от адвокат Николай Хаджигенов.

В решенията си съдиите Любомир Луканов и Слава Георгиева подробно описват нарушенията, които са извършени от органите на МВР при издаването на отменените заповеди.

Димитър Стоянов, Атила Биро и придружаващо ги трето лице бяха задържани край радомирското село Егълница вечерта на 13 септември тази година. Биро и Стоянов бяха оковани в белезници, докато се опитваха да спасят от унищожение документи по аферата "ДжиПиГейт".

Сайтът припомня, че на 10 септември е била публикувана първата част от разследването по "ДжиПиГейт“, в "което бeше осветено двойното счетоводство в няколко консултантски фирми, свързани с голямата строителна компания "Джи Пи Груп".

После медията е получила сигнал, че консултантите на компанията са започнали да "прочистват" офисите си в сградата на бул. "Черни Връх 59А". Сигналът е бил препратен от журналистите до премиера, главния прокурор и МВР. Премиерът е разпоредил проверка на МВР.

През следващите два дни след изпращането на сигнала властите не са намесват. На 13 септември сайтът "Биволъ" установява, че документите се изнасят и изгарят в покрайнините на Егълница.

Тогава медията сигнализира ГДБОП къде и как се унищожава документацията. Антимафиотите първоначално обявяват, че не могат да реагират на сигнала. Към село Егълница тръгват журналистите Димитър Стоянов и Атила Биро. Когато стигнат до мястото, където се изгаряни документите, те са задържани от патрул на охранителна полиция, заключени с белезници, а телефоните им бяха отнети. Малко по-късно и третият им спътник също е задържан. Те са освободени шест часа по-късно, след като край Радомир пристига румънският консул.

МВР твърди, че арестите са извършени, защото е имало данни за извършено престъпление. В мотивите на съдия Любомир Луканов по делото срещу ареста пише, че "не става ясно въз основа на какви факти и обстоятелства административният орган (МВР) е направил обосновано предположение, че лицето (журналистът Димитър Стоянов) е извършило престъпление". МВР не предоставя доказателства, че журналистите са извършили престъпление.

Съдът отменя заповедите за задържането на Стоянов и спътника му Атила Биро, защото те са акт на неоснователна принуда върху тях, "който противоречи изцяло на същността и предназначението на принудителните административни мерки". Съдебните решения могат да бъдат обжалвани пред ВАС.

Макар да е издадена при идентични условия, заповедта за задържането на Атила Биро остава в сила, защото той не e успял да я оспори пред съда в посочения от закона срок, съобщава "Биволъ".

Споделяне

Още от България