Съдът обяви за незаконни отдавна недействащи цени на парното

Съдът обяви за незаконни отдавна недействащи цени на парното

Над три години и половина след протест на Върховната административна прокуратура Върховният административен съд обяви за незаконни и отмени цените, на които топлофикациите продаваха от началото на април 2017 г. топлинната и електрическата си енергия. Причината за това решение е, че при одобряването на тарифите в сила от 7 април 2017 г. Комисията за енергийно и водно регулиране е била заложила прогнозна цена на природния газ, която е била одобрена по-късно и така е нарушена процедурата.

От съдебното решение обаче няма да произтече нищо. Не за първи път ценово решение на енергийния регулатор се отменя от съда, години след като вече не е в сила, тъй като важи за определен период от време и той вече е изтекъл към момента на произнасянето на съда и в сила е друго решение за цените – било за ток, парно, природен газ или вода. В такива случаи обикновено КЕВР взема ново решение със задна дата, за да спази разпоредбата на съда, но то няма никакво юридическо и практическо значение.

От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) казаха, че в момента проучват мотивите за съдебното решение за отмяна на цените.

Най-вероятно ще има чисто формално решение, както досега в такива случаи.

Отмененото сега ценово решение на КЕВР бе взето месец след парламентарните избори, енергийният регулатор прие поскъпване на парното между 18 и 37 на сто. То бе оспорено дни по-късно от Федерацията на потребителите в България и Гражданско движение ДНЕС, подкрепени от тогавашния национален обмудсман Мая Манолова и експертите ѝ, които бяха наречени "пишман експерти" от председателя на КЕВР Иван Иванов.

Малко след това и Върховната административна прокуратура оспори решението на КЕВР с аргумента, че комисията не е компетентна да вземе ценовото решение, тъй като тогавашната Наредба за регулиране на цените на електрическата енергия не съдържа норма, даваща възможност на комисията да стартира действия с предмет образуване на такива цени.

Освен това е установено, че към датата на започване на административното производство по собствена инициатива на КЕВР все още не са били утвърдени нови цени на природния газ, а именно това е посочено като довод от Комисията за повишение на въпросните цени.

В крайна сметка обаче цената на природния газ бе такава, каквато бе заложена в решението за тарифите за топлинната и електрическата енергия на топлофикациите.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?