Съдът обяви за незаконни цените за платеното паркиране в София

Таксите ще продължат да се събират, защото Столичният общински съвет ще обжалва решението

Съдът обяви за незаконни цените за платеното паркиране в София

Софийският административен съд обяви за незаконни цените за платеното паркиране в София, които действат от 2012 г. Решението на съда обаче е формално и до връщане на пари на гражданите няма да се стигне, защото съдът не се е произнесъл по същество по делото. Нещо повече Центърът за градска мобилност ще продължи да събира таксите, защото Столичният общински съвет ще обжалва решението на съда пред по-горната инстанция. Междувременно и парламентът промени закона, за да стане събирането на парите законно.

Делото

Делото в административния съд беше образувано по жалба на сдружение "Софийски обществен съвет", което оспори цените за паркиране в платените "синя" и "зелена" зона от 2 лева и 1 лев на час, както и на стикерите за собствениците на жилища в "синя" зона – 15 лева на месец и 150 лева за година и за "зелена" зона – 10 лева на месец и 100 лева за година.

С общинската Наредба за организацията на движението на територията на Столична община съветниците определиха още и цените за преместване на неправилно паркиралите автомобили от 30 лева плюс дължима сума за всеки просрочен час, както и режима, по който се купува служебният абонамент.

Според съдебното решение са допуснати съществени грешки при издаването на това решение на Столичния общински съвет.

Съдът намира за основателно твърдението на неправителствената организация, че към наредбата не е имало мотиви и доклад към проекта за решение на СОС, което е нарушение на Закона за нормативните актове.

Разпоредбата в този закон относно мотивите е императивна, посочват от Административния съд. По силата на закона мотивите трябва да съдържат задължителни реквизити като причините за изготвянето на решението, целите, които се поставят, очакваните резултати и финансирането на мерките, е посочено още в съдебното решение.

Не е основателно обаче твърдението на "Софийския обществен съвет", че не е имало обществено обсъждане на документа, смята съдът. Според него публично обсъждане може да бъде инициирано и с публикуване на наредбата на страницата на общинския съвет, както е направил СОС. Неправителствената организация смяташе, че това е трябвало да стане с писмена покана, публикувана в национални медии.

Софийският обществен съвет: Не сме доволни от решението

Решението на съда означава, че на практика от 2012 г. насам таксите за паркиране в София, както и за поставяне на скоба от 30 лв. и репатриране на автомобила от 60 лв. са събирани незаконно, коментираха от Софийския обществен съвет.

"Не сме удовлетворени от решението на съда. То е формално, защото съдът не се е произнесъл по същество относно мотивите ни. Например, не се разглежда фактът, че Общинският съвет определя "цена", вместо разходно ориентираната "такса", съгласно разпоредбата на Закона за движението по пътищата. Няма произнасяне и във връзка с мотивите на Обществения съвет, че решението за определяне на цени е прието въз основа на нормативен акт - Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, издаден от некомпетентен орган – Столичния общински съвет. Няма произнасяне и за липсата на финансова обосновка и за очаквани резултати, както и по мотивите за дискриминация. Съдът се е ограничил до това, че докладът за решението на цените не е бил публикуван на страницата на Столична община. Именно това е спасителният пояс да не се коментира всичко останало. За съжаление този метод на правораздаване се е превърнал в практика, " коментираха от Софийския обществен съвет.

През май 2015 г. по инициатива на Реформаторския блок и ГЕРБ, парламентът прие промени в Закона за движението по пътищата, с които паркоместата бяха обявени за търговска дейност и така се даде възможност на местната власт да събира такси за паркиране.

По този начин един чисто административен режим, създаден да регулира обществените отношения във връзка с недостига на паркоместа, беше превърнат в търговска дейност, посочват от Софийския обществен съвет.

СОС: Ще обжалваме решението

Столичният общински съвет ще обжалва решението на административния съд за отмяна на цените за паркиране, каза общинския съветник Зафир Зарков от ГЕРБ, който отговаря за тази дейност.

По думите му Центърът за градска мобилност ще продължи да събира таксите, защото обжалването спира действието на решението на съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?