Съдът обяви за нищожна сделката за "Царските конюшни"

Царските конюшни, снимка БГНЕС

Софийският градски съд обяви за нищожна сделката за продажбата на земята под "Царските конюшни" в столицата. Съдия Росен Димитров казва, че сделката противоречи на добрите нрави заради изключително занижените цени. Трите терена от общо 7.3 дка в идеалния център бяха продадени от областния управител на София за 658 870 лева.

По делото са приложени две оценителски експертизи за трите терена, съобщава сайтът "Де факто". Първата акцентира върху възможните перспективи на имотите в краткосрочен и средносрочен план, включително вероятно строителство при допустима норма за застрояване. Това е т.нар. пазарна оценка. Втората стъпва на ограниченията върху статута на имотите към датата на продажбата им – това е фактът, че вече са застроени.

По метода на пазарните аналози най-високата оценка е за 25.3 милиона лева. Другата експертиза изчислява имота по метод, който отчита инвестиционните разходи за купувача – така се достига до цена от 2.829 милиона лева.

Съдът кредитира първата експертиза с аргумент, че земята е била ипотекирана през 2006 год. за обезпечаване на банков кредит от близо 29 милиона лева. Това потвърждава извода на съда, че имотът е перспективен и ценен.

През миналата седмица бе отложено наказателното дело за продажбата на "Царските конюшни" заради самоотвод на съдебен заседател. Това беше четвърти неуспешен опит за стартиране на делото.

Основният обвиняем по делото е бившият областен управител на София Веселин Пенев, който е подведен под отговорност за безстопанственост и неизгодни сделки. Според обвинението имотът от близо 7.5 дка от т.нар. "Царски конюшни“ е бил продаден за 658 870 лв. без ДДС, а реалната му пазарна цена е била 10 989 000 лева, показва прокурорската експертиза.

Имотът е бил разделен на три части, за да се намали стойността на всяка от тях и да се избегне задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лева да става с решение на Министерския съвет.

След това Пенев беше обвинен и затова, че е решил областната управа да му наеме джип, въпреки че е имал служебно БМВ, както и за продажбата на ведомствен апартамент на МВР от близо 180 кв. м в столичния район "Изгрев". Общата щета за бюджета е оценена от прокуратурата на над 10.3 млн. лева.

Пред съда е изправена и оценителката Юлия Димитрова-Цекова по обвинение, че е дала невярна оценка за стойността на имотите. Веселин Пенев коментира, че вече три години продължава сагата срещу него, а в съда се внасят документи с измислени оценки и скалъпени обвинения.

Споделяне

Още по темата

Още от България