Съдът окончателно блокира възможността за бързо застрояване на Пирин

Съдът окончателно блокира възможността за бързо застрояване на Пирин

Върховният административен съд постанови окончателно, че всяка промяна в плана за управление на Национален парк "Пирин" подлежи на екологична оценка. Делото бе заведено и спечелено от Коалиция "За да остане природа в България" – WWF и Асоциация на парковете в България през март 2017 г.

Петчленният състав на ВАС потвърждава всички изводи на долните инстанции, че законът изисква екологичната оценка да бъде извършена едновременно с изготвянето на плана за управлението на пакра, предвид неговите цели, териториален обхват и степента му на подробност.

Съдът е установил "безспорно", че проектът за актуализация на плана засяга областите туризъм, горско и селско стопанство, управление на водни ресурси, земеползване. Той очертава и рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения в защитената територия.

Природозащитниците са изчислявали, че финансираният с европейски средства проект за Пирин е предвиждал възможност за строителство върху 12 пъти повече площ от националния парк спрямо сегашните параметри. Отделно се е създавала възможност за изсичане на гори върху 60% от територията на парка.

Съмненията бяха, че новият план за Пирин е целял да даде ход на бързо строителство на втори кабинков лифт за нуждите на ски зоната на Банско. Действията на правителството в края на 2017 година доведоха до множество протести в София.

Делото продължи над три години, а бившият министър на околната среда и водите Нено Димов се бори до последно за прокарването на нов план за Пирин без екооценка. Действията му доведоха до съмнения, че се опитва да шиканира делото чрез юристконсултите на министерство, като оттегляше пълномощни на процесуални представители, пускаше хора в отпуски и т.н.

Пред съда Димов представи много необичаен болничен лист, че страда от разстройство, но много държи да присъства на процеса лично.

Казусът бе създаден по време на управлението на служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова през март 2017 г. Тогава бяха предприети стъпки подготвеният проект на нов план за управление на Национален парк "Пирин" да бъде одобрен максимално бързо.

На 1 март 2017 г. Костова реши, че документът няма нужда от екооценка, но на 6 март отмени това свое решение. На 13 март излезе с три допълнения на предишните две решения, едно от които за изготвянето на екооценка. Процедурата обаче така и не започна. За сметка на това започна епично съдебно дело.

Сегашният министър на околната среда Емил Димитров също поддържаше тезата на Нено Димов, че новият план за управление на Пирин няма нужда от екооценка.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?