Съдът окончателно изхвърли Навални от президентските избори

Съдът окончателно изхвърли Навални от президентските избори

Върховният съд на Руската федерация отхвърли жалбата на руския опозиционен лидер Алексей Навални срещу отказа да бъде регистриран за участие в президентските избори догодина.

Централната избирателна комисия отказа да регистрира инициативния комитет, който трябваше да издигне Навални като кандидат за вота през март 2018. 

Отказът на ЦИК бе мотивиран с това, че опозиционният лидер няма пасивни избирателни права. Според руското законодателство човек, осъден за тежко престъпление, може да се кандидатира за президентския пост едва 10 години след отмяната или изтичането на наказанието. 

Навални е осъден на 5 години условно за като организатор на кражбана дървен материал от областен съд. На 16 ноември миналата година присъдите по това обвинения бяха отменени от Върховния съд, но бе насрочено ново начало на процеса. Първоинстанционният съд наложи същото наказание.

Навални твърди, че е невинен и че процесът срещу него е с политически мотиви. Той пусна в "Туитър" снимки с текста на новата си присъда и с коментар, че тя дословно копира старата – със запетаите и същите правописни грешки.

Споделяне

Още от Свят